Ett projekt med många trösklar att ta sig över


2023-11-30

Bild:Bevego

Som plåtslagare i Fjällbacka är Robert Schwyzer van vid att ta hänsyn till påfrestande väder. När västkusten bjuder på 30 sekundmeter och regnet står som en högtryckstvätt på fasaden gäller det att plåtarbetet är väl utfört, och att vattnet inte kan ta sig in på fel ställe. Lägg då till att fönsterpartierna är över fyra meter breda och ytterväggarna rundade. Det sammanfattar utmaningarna här i brf Sandhagen i Fjällbacka.


Brf Sandhagen. Illustration: Fiskaregården.

Nedsprängt i berget precis vid kajen i Fjällbacka ligger den nya fastigheten som Brixly bygger på uppdrag av Fiskaregården. Det blir sju exklusiva lägenheter under namnet brf Sandhagen, och RS Plåtslageri är plåtentreprenörer. Sett till hur mycket plåt som går åt är det ett litet projekt, men det är väldigt komplext och tar lång tid. ”Ofta brukar man vilja ha uppdrag där det går åt mycket plåt och går snabbt att genomföra, här är det tvärt om. Detta är ett projekt som verkligen är roligt att få vara en del av, det är helt unikt.” säger Robert Schwyzer som driver RS Plåtslageri i Fjällbacka tillsammans med sin bror Rikard

Precis vid kajen växer sju lägenheter fram.

Badis blir brf Sandhagen

Fastigheten har två lägenheter på varje våningsplan, samt en takvåning med takterrass på fjärde våningen. Byggnaden har en mycket karakteristisk form och ska efterlikna den byggnad som låg här tidigare, det så kallade Badis. En societetsrestaurang som byggdes 1938, där semester­firande badgäster umgicks och där bland annat Ingrid Bergman ofta syntes till. Restaurangen köptes av familjen Järund 2000, och sedan dess har arbetet med att få göra om fastigheten till bostäder pågått. 2005 var sista året som verksamhet bedrevs i lokalerna.

En extremt lång process

Efter det följde en extremt lång process som innefattat flytt av reningsverk, frågor om förhöjd vattennivå, undersökning av kulturmiljö, ärende i Mark och miljödomstolen, ny detaljplan och mycket, mycket mer. I början av 2022 nåddes familjen Järund äntligen av beskedet att den nya detaljplanen var färdig. En detaljplan som i princip säger hur fastigheten ska se ut, och som styr varje detalj ända ner till vilket räcke balkongerna ska ha. Nu förvaltas fastigheten inom företaget Fiskaregården, ett fastighetsbolag som startades 2018 av sönerna i familjen, Johan och Tomas Järund.

Det är inte många raka vinklar i brf Sandhamn.

En 21 år lång process bjöd på olika typer av trösklar att ta sig över, men när lägenheterna väl skulle säljas under sommaren 2022 gick det på några dagar. I september påbörjades markarbetet och då började nya utmaningar. Att lyfta in glaspartier på 4,2 meter med kran, och att bygga stödmurar för att hålla markmassor på plats har varit några av momenten som krävt tålamod och fullt fokus. Robert och hans kollegor påbörjade sitt uppdrag på bygget i augusti 2023.

Gabriel Wester och Robert Schwyzer på RS Plåtslageri.

RS Plåtslageris uppdrag här på brf Sandhagen innefattar alla beslag och infattningar runt fönster och dörrar, sockelbleck, skärmtak och vattenavrinningen. Taket är däremot ett flackt sedumtak, kanske till Roberts förtret. ”Hade det varit en bandtäckning i plåt hade ju växterna sluppit blåsa bort.” säger han lite på skoj. Varje moment som görs här på Sandhangen är ett specialbygge. Allt behöver anpassas till husets svängda form och det är få vinklar som är raka

Trösklarna är som mycket annat i projektet specialbyggda.

Specialbyggda trösklar

Att hitta en lösning för trösklarna har varit det mest utmanande hittills, då dörrpartierna saknar bra infästningsmöjligheter. ”Blir det inte tätt runt fönster och dörrar kommer det in vatten när det regnar och blåser 35 sekundmeter, som det gör några gånger om året här på Västkusten. Och man vet inte hur vattnet reagerar med undertrycket och suget från ventilationen förens huset är klart, om det kryper upp längs väggarna.” säger Robert. Tillsammans med Brixly diskuterade de sig fram till en speciallösning för trösklarna, och nu har de hittat en modell som Robert tror på.

Nu känner sig Robert helt trygg med att inget vatten kommer läcka in vid fönster eller dörrar.

Aluminium, rostfritt och Rheinzink

Till andra plåtdetaljer i projektet används vit aluminium som ska smälta ihop fint med den vita fasaden. Tröskelblecken görs i rostfri plåt som är styvare än aluminium och tål att trampas på, och som är motståndskraftig mot saltet från havet. Till vattenavrinningen krävs däremot ett annat material, något som går att löda i. För som sagt, allt i detta projekt är ett specialbygge.

”Det finns ju inga svängda hängrännor att beställa, så dessa kommer vi forma på plats. Vi klipper upp rännan med jack på den sida vi ska böja den åt, sedan böjer vi och löder ihop den igen. Eftersom det inte går att löda i aluminium rekommenderade vi zink till detta projekt, och vattenavrinning från Rheinzink.” säger Robert som också berättar att det alltid gäller att tänka till kring materialval när man jobbar på kusten. RS Plåtslageri har helt slutat arbeta med stålplåt, och väljer alltid aluminium eller zink.

Vattenavrinningen kommer från Rheinzink, och allt material beställs genom Bevego.

Allt material till projektet har Robert beställt från Bevego i Trollhättan. Bevegos turbil kör ut så ofta det behövs, men att få det levererat ända fram till arbetsplatsen är utmanande. Här i hjärtat av Fjällbacka är gatorna smala och gränderna trånga. Det går om man vill, men Robert uppskattar att Bevego istället levererar materialet direkt till verkstaden, och därifrån tar han med sig mindre mängder av materialet ut till bygget.

Vilka är RS Plåtslageri?

RS Plåtslageri startades 2011 av bröderna Robert och Rikard Schwyzer. Det är ett lokalt plåtslageri med bas i Fjällbacka, och som gärna håller sina jobb här i närheten. Från Grebbestad i norr till Bovallstrand i söder, och ibland ute på öarna. De är fyra personer på firman och de arbetar nästan uteslutande mot byggmästare. Uppdraget på brf Sandhagen är krävande för RS Plåtslageri. Tidspressen är stor och innan varje moment är färdigt står nästa person i hälarna och behöver tillgång till platsen.

Robert driver RS Plåtslageri i Fjällbacka tillsammans med sin bror Rikard.

”Det är kul med utmaningar också, och att komma fram till olika lösningar på problem. Arbetet här på Sandhagen är ju extra roligt eftersom jag följt projektet i 20 års tid, sedan jag lärde känna Johan och Tomas, och det är roligt att vara i projekt där man känner de inblandade. Huset kommer bli ett landmärke i Fjällbacka. Vi kommer kunna peka stolt på detta hus och säga - kommer du ihåg vad det blåste när vi arbetade där.” säger Robert och skrattar.


Källa: Bevego
 

Tipsa en vn Skriv ut

Stomme från Byggelement när Strängnäs får nytt äldreboende

Det är klimatförbättrade prefabricerade element som utgör en stor del av stommen när ett nytt äldreboende med hundra platser uppförs i Södra stadsskogen strax...

Läs mer
Patrik Törnberg, Erik Hallman och Madeleine Ivanov på Sätertorps Grus gläds åt beskedet om täkttillståndet. 

Sätertorps Grus får utökat täkttillstånd i Malmby

Sätertorps Grus nya täkttillstånd har nu vunnit laga kraft. Det innebär att...

Läs mer
Nu står Heidelberg Materials Precast Abetong redo att leverera plattbärlag med mer än 40 procents minskad klimatpåverkan. 

Heidelberg Materials tar stort miljökliv framåt - lanserar plattbärlag i Biobetong IV

Heidelberg Materials Precast Abetong befäster sin position som en av marknadens ledande...

Läs mer


Höga miljökrav vid sjönära bygge ger ny ECO-affär till Byggelement

Höga miljökrav i bygget av sjönära lägenheter vid attraktiva Drevvikens...

Läs mer
Genom att använda banbrytande material och tekniker visar Lindab, SSAB, Skanska och Vectura vägen för framtida hållbara byggprojekt. 

Lindab levererar världens första ventilationskanaler i fossilfritt stål till byggprojekt i Lund

Lindab kommer att leverera världens första ventilationskanaler tillverkade av fossilfritt...

Läs mer


Ljungs Bygg vinner ramavtal med Bollnäs Bostäder

Ljungs Bygg har framgångsrikt säkrat ett nytt ramavtal med Bollnäs Bostäder...

Läs mer


Plannja, del av Ruukki Construction, först i Skandinavien med takplåt av fossilfritt stål till bostäder

Plannja, tillverkare av byggplåtprodukter och en del av Ruukki Construction, blir först...

Läs mer
Ett stort spadtag tas på Smörslottsgatan/Robertshöjdsgatan av Ansieh Sabetirad, Wästbygg, Terje Johansson, Framtiden, Aslan Akbas, Framtiden, Dan Sandén, Framtiden Byggutveckling och Jon Blomberg, Tornstaden. 

Spadtag för 249 hyresrätter vid Härlanda Tjärn i Göteborg

Idag togs ett stort spadtag för 249 hyreslägenheter vid Härlanda Tjärn i Gö...

Läs mer


Ett projekt med många trösklar att ta sig över

Som plåtslagare i Fjällbacka är Robert Schwyzer van vid att ta hänsyn till...

Läs mer
Vatette Läckagebrytare, som övervakar och skyddar vattenanslutna apparater lokalt. 

Missförstånd ledde till bättre skydd mot vattenskador

Att skydda kök i kommersiella fastigheter glöms lätt bort. Om kaffemaskinen bö...

Läs mer


10 vintrar med säker takskottning!

Sedan Plåt & Ventföretagen startade licensutbildningen ”Skotta sä...

Läs mer
Ytterbyggs projektör Lars-Magnus Johansson blickar ut över Rollsbo Västerhöjd 

Ytterbygg klimatdeklarerar alla nya byggnader

Lagen om klimatdeklaration i byggskedet syftar till att minska påverkan på klimatet....

Läs mer
Visionsbild Vikingaskolan av Horisont Arkitekter 

MVB tilldelas nytt skolprojekt – bygger nya Vikingaskolan med delvis återbrukat material

Den femtio år gamla Vikingaskolan på Linero i Lund är i stort behov av renovering....

Läs mer


Filialen i Gävle har flyttat söder ut

En padelhall i Gävle har genomgått en förvandling och är nu perfekt anpassad...

Läs mer


Mest lästa

imex

Robota Pumpshoppen

Ketherm

swedoor

Leksandsdörren

Pipefixer

Giha

swiss pearl

stoneco

Acticon

piltorps leister

Optiheat

stoneco

Comfort zone

hmetools

CDVI
Industrinät

asamuelsson

WiklundsMartinsons

Kamic

Leviat

Alron

Elecosoft

Ledvance

Lami doors

Lavtox Boracol

ovella

Hyrex

Con-form

Bellalite

ANM Mättjänster

Angeno

Corroventa nordbygg

nils malmgren ab

Biotherm heat pelletech

Moramast

Nice to heat you

Geodeal

Team Tejbrant

Lappset

Milient Software
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se