Modern utbildning för den moderna maskinföraren


2021-05-07

Fredrik, Thomas, Patrik från Liljaskolan i Vännäs.
Bild: Hüllert Maskin
Fredrik, Thomas, Patrik från Liljaskolan i Vännäs.

Liljaskolan i Vännäs utanför Umeå utmärker sig bland landets maskinförarutbildningar för en fräsch och modern maskinpark. I februari levererade Hüllert Maskin en ny Merlo R50.26 S Plus till skolan och redan efter 35 minuter satt den första eleven i hytten.

Maskinförareleverna från Liljaskolan i Vännäs har ett gott rykte i branschen och många av dem har jobb redan innan de gått klart sin utbildning. En av förklaringarna är att skolan satsar på att låta eleverna lära den sig den senaste tekniken i maskinerna genom att varje år uppdatera maskinparken med flera nya enheter. Som exempel har flera av maskinerna maskinstyrning.

Liljaskolan är branschrekommenderad av byn och Patrik Nilsson, maskinansvarig och yrkeslärare på bygg- och anläggningsprogrammet, har varit en av drivande krafterna i inköpet av skolans nya Merlo R50.26S Plus.

– Vi tyckte det var viktigt för utbildningen och elevernas skull att få in en Merlo. Vi vet att många entreprenörer gillar just den runtomsvängande modellen och Merlo är ett märke i framkant. Det är viktigt för oss att möta branschens behov av kompetensutveckling, säger han.

– Under hela våra yrkesverksamma liv har vi kört Merlo, så för oss var det naturligt att vi ville ha gröna maskiner även i utbildningen. De är marknadsledande och väldigt populära i norr, säger Thomas Eklund, huvudansvarig för Liljaskolans vuxenutbildningar och lärare för yrkesförare-maskin.

Skolans maskinpark består i nuläget av 15 hjullastare, 13 grävmaskiner, 8 bandgrävare i olika storlekar, 2 hjulgrävare varav en med rälsutrustning, 3 grävlastare varav två med rälsutrustning, två dumprar och två teleskoplastare.

– Som maskinansvarig är jag väldigt stolt över vår maskinpark. Det är viktigt att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att lyckas i yrkeslivet och där ser vi att en uppdaterad maskinpark är en grundläggande del i utbildningen. Vi är väldigt nöjda med maskinen och servicen från Hüllert Maskin. Det är också en stor fördel att ha tillgång till en lokal serviceverkstad i Umeå, säger Patrik Nilsson.

Merlo R50.26 S Plus lanserades i Sverige under 2020. Modellen har unika egenskaper och uppdaterade attribut. Större motor, nytt hydraulsystem och ny drivlina i kombination med ny tiltbar hytt, kapacitiv joystick, nytt lasthanteringssystem med ny display och funktionslayout och ny chassifjädring är några exempel på förbättringar i den nya modellen.

Förhoppningen är att med den nya Merlo R50.26 S Plus kunna skapa ett ännu större intresse för Liljaskolans utbildningar. Bygg- och anläggningsprogrammet har två inriktningar, anläggningsmaskinförare och banteknik och det är ett intag på 36 elever per år. Yrkes-Vux tar in totalt 28 elever per år, 14 på hösten och 14 på våren. Umeå kommun är huvudman för utbildningen, men eleverna kommer från hela Sverige.

– Alla har varit väldigt förväntansfulla på den nya maskinen. Eleverna uppskattar den stora och fina maskinparken vi har, säger Thomas Eklund.

Maskinerna går i princip från morgon till kväll och används flitigt av både gymnasieelever och vuxenstuderande. Liljaskolan sticker ut genom att ge eleverna mycket tid i maskinerna under sin utbildning både inom gymnasiet och Yrkes-Vux. Varje elev kör ungefär 150-220 timmar på Yrkes-Vux.

– För de elever som tar teleskoplastarkort är det en grundlig och viktig utbildning. Det är cirka 35 olika praktiska moment. En omfattande utbildning där man går igenom arbetsmiljö, risk- och analysbedömning, lastberäkning med mera, säger Thomas Eklund. 


Källa: Hüllert maskin


Skriv utPositiv sysselsättningstrend i byggbranschen


Arbetsgivarna i den svenska byggbranschen är fortsatt hoppfulla inför det tredje kvartalet med en sysselsättningstrend på 16 procent, en stabil siffra jämfört med...

Läs mer
Ambitionen att nätverket ska inkludera hela Cramo Sverige inom kort.

Nytt kvinnligt nätverk växer fram

Under våren har ett kvinnligt nätverk börjat växa fram på Cramo i Region...

Läs mer


Maxad lärmiljö när FOJAB bygger skola

FOJAB har utvecklat ett nytt koncept för att rita kunskapsmiljöer. Den första...

Läs mer
Det nya torget i Kiruna. Från systemhandlingen av White arkitekter och Ghilardi+Hellsten arkitekter (bilden är en illustration).

Tyréns byggleder nya stadstorget i Kiruna

Kiruna stadskärna är under utveckling. Nu startar bygget av det nya stadstorget som...

Läs mer
Nicke Rydgren, COO på PE Teknik & Arkitektur.

Här är städerna som är bäst på stadsplanering

Pandemin har inneburit en stor omställning och fått många svenskar att omvä...

Läs mer
Nedo Sever, verksamhetsutvecklare på Jönköpings Kommuns Fastighetsutveckling och Rickard Wackt, projektchef på Gärahovs Bygg står vid rampen som kommer leda upp till det 8 våningar högt parkeringshuset.

Här byggs nya porten mot Jönköping “Man ska vilja stanna till här och uppleva miljön”

Det är byggboom i Jönköping. Om några år ska kommunen ha vuxit till 140...

Läs mer
Visionsbild över Solkvarteret (bilden är en illustration).

Bantorget Hyresbostäder köper kvarter av Skanska – för cirka 300 miljoner

Skanska har sålt ett bostadskvarter med hyreslägenheter, trygghetsbostäder och...

Läs mer

Stadsgator, nya bostäder och grönområden – så ska Teg utvecklas

Illustration som visar inriktningen för strukturplanen för Teg.

Kommunstyrelsens planeringsutskott har godkänt inriktningen för det fortsatta arbetet med...

Läs mer
Parkeringshuset i Sege Park, Malmö kommer att innehålla ett unikt system för återvinning av regn- och dagvatten (bilden är en illustration).

Hållbart parkeringshus ska återvinna regnvatten

Parkering Malmö vill bidra till hållbar stadsutveckling och bygger nu ett...

Läs mer


Swerock storsatsar på hållbarhet i nya fabriken i Malmö

Swerock tar samlat grepp kring klimatfrågan med ny betongfabrik. Hela processen från...

Läs mer


Nytt hybridelement kombinerar trä och betong för en mer hållbar konstruktion

Eftersom byggbranschen står för 30 procent av världens koldioxidutslä...

Läs mer
Peab väljer miljövänliga Eco-prefab från Byggelement när de bygger 63 nya hem med underbar utsikt mot Södertälje kanal och Mälaren.

Byggelements första storleverans av Eco-prefab

Att minska cementanvändningen och utsläppen är avgörande för att...

Läs mer
Ikano Bostad, Selvaag Bostad, Sveaviken Bostad och Titania får markanvisningar vid den kommande tunnelbanestationen i Barkarbystaden. Totalt bygger de fyra aktörerna runt 1000 bostäder, lokaler för kontor och kommersiella verksamheter samt en förskola (bilden är en illustration).

Fyra aktörer får markanvisningar i expansiva Barkarby

Järfälla kommun markanvisar fyra centrala stadskvarter om totalt 78 000 kvadratmeter BTA...

Läs mer

Willhem förvärvar byggrätt i Göteborg

Willhem har ingått avtal med Bonava Sverige AB om förvärv av en byggrätt...

Läs mer


Mest lästa


Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se