Spännande samarbete vinner markanvisning i Växjö


2023-02-01

Under våren 2022 lämnade Riksbyggen tillsammans med Nivika och P&E Fastigheter tillsammans med Okidoki in ett förslag på markanvisning för kvarteret Fiskalen i Bäckaslöv, Växjö.
Bild: Kvarteret Fiskalen
Under våren 2022 lämnade Riksbyggen tillsammans med Nivika och P&E Fastigheter tillsammans med Okidoki in ett förslag på markanvisning för kvarteret Fiskalen i Bäckaslöv, Växjö.

Riksbyggen+Nivika och P&E Fastigheter+Okidoki vinner markanvisning i Bäckaslöv. Området ligger på cykelavstånd från Växjö centrum och runt knuten finns det vackra naturreservatet Bokhultet.

Under våren 2022 lämnade Riksbyggen tillsammans med Nivika och P&E Fastigheter tillsammans med Okidoki in ett förslag på markanvisning för kvarteret Fiskalen i Bäckaslöv, Växjö. Förutsättningen för att få lämna in var ett formulerat samarbete mellan flera olika byggherrar. Kommunen valde att gå vidare med de två aktörsteamen, som då var okända för varandra.

– När vårt och Nivikas förslag gick vidare blev vi ihopkopplade med P&E+Okidoki, berättar Magnus Laneborg, marknadsområdeschef på Riksbyggen och fortsätter:

– Fiskalen är ett stort kvarter, totalt 19 500 m2. Genom att samla flera aktörer fick kommunen fler infallsvinklar. Det här har varit en annorlunda och mycket spännande resa som resulterat i något helt unikt.

Kvarteret Fiskalen ska bli ett nytt, urbant och levande stadskvarter som stärker attraktionskraften för hela Bäckaslöv. Under hösten 2022 arbetades det gemensamma förslaget fram. I kvarteret finns en naturlig blandning mellan bostadsrätter, hyresrätter och trygghetsboende. Det planeras även för kontor, hotell, restaurang, gemensamhetslokal och garage.


Många unika delar och ett mer sammanhållet kvarter
Arkitektfirman Tengbom har tagit fram förslaget åt Riksbyggen och Nivika och Okidoki Arkitekter har arbetat tillsammans med P&E Fastigheter.

– Vi har lagt samman våra respektive ambitioner och har genom nära samarbete fått kvarteret att hänga ihop på ett unikt sätt. Vi har lärt av varandra och fått en bättre helhet än vad vi klarat var för sig, säger Johanna Bocian Östberg, studiochef Bostad på Okidoki.

I kvarteret Fiskalen ska det vara enkelt att leva hållbart i en stor social gemenskap och kvarteret ligger i ett område som har nära till både service och natur. Här finns bostäder i olika upplåtelseformer, som hyresrätter, bostadsrätter, kollektiv och trygghetsboende. Storleken på bostäder är 1–5 rum och kök.

– Både trygghetsboendet och kontoren är kopplade till naturliga mötesplatser som är öppna för alla i området. I anslutning till trygghetsboendet har vi till exempel en spännande mötesplats som ger både social hållbarhet och trygghet genom sina olika arrangemang för äldre. Det kan vara föredrag, matlagningskurser eller olika hälsoaktiviteter, berättar Mats Nyström, projektutvecklingschef på Nivika.


Gestaltning i nära samarbete
Gruppen kom tidigt överens om några övergripande teman. Det har resulterat i volym och material som markerar stadsdelens torg tydligt och accentuerar kvarterets hörn. Fiskalen är en sammanhållen helhet med en inbördes variation, till exempel i höjd och materialval. Fasaderna är mestadels i tegel och trä. En sockelvåning i tegel utgör en gemensam bas, entréer markeras och högre volymer är helt i tegel för variation och dynamik.

– Vi ville tydligt visa pelare och balkar i konstruktion. Vad bärs upp och vad blir buret. Andra viktiga delar har varit variation av antalet våningar i trä och få fönsterbredder så att fasaderna får ett lugn och en rytm, berättar Johanna Bocian Östberg, studiochef Bostad på Okidoki.


Fem grundpelare för hållbarhet
Kvarterets hållbarhetskoncept har utvecklats från Växjö kommuns fem grundpelare: energi, byggnation, hållbara transporter, mark- och vattenanvändning och social hållbarhet.

– I Bäckaslöv finns det plats för många olika åldrar och skeden i livet. Kvarteret Fiskalen kommer att stärka områdets hållbarhet och öka livskvaliteten. Vi tror att kvarterets mix av innehåll attraherar både boende, arbetande och besökande, säger Daniel Bruun, Investment Manager på P&E Fastigheter.

Det finns en tydlig gemensam vision som kan sammanfattas i hållbar och vardagsnära livskvalitet. Till exempel lyfts klimatsmarta lösningar som också uppmuntrar beteendeförändringar och en stark egen identitet har skapats för att stärka den sociala hållbarheten och få kvarteret att kännas mer som hemma.


Källa: Kvarteret Fiskalen

Tipsa en vän Skriv ut

Ny undersökning visar: Svenskar vill se nationell satsning på byggande i trä

Fler offentliga byggnader och bostäder i trä – även om det kostar mer. Det vill många svenskar se och nu efterfrågas en nationell strategi för att öka...

Läs mer


Wihlborgs bygger anläggning åt Rollco i Helsingborg

Wihlborgs har tecknat avtal med industriföretaget Rollco om att uppföra en ny anlä...

Läs mer
<h1> </h1>

Skanska bygger bostäder och lokaler åt Örebrobostäder för cirka 400 miljoner kronor

Skanska har tecknat avtal med Örebrobostäder om fortsatt samarbete med kvarteret Hå...

Läs mer

PE leder projektering när Väsby Entré blir verklighet

I Upplands Väsby planeras den nya stadsdelen Väsby Entré invid järnvä...

Läs mer
Under våren 2022 lämnade Riksbyggen tillsammans med Nivika och P&E Fastigheter tillsammans med Okidoki in ett förslag på markanvisning för kvarteret Fiskalen i Bäckaslöv, Växjö.

Spännande samarbete vinner markanvisning i Växjö

Riksbyggen+Nivika och P&E Fastigheter+Okidoki vinner markanvisning i Bäckaslöv....

Läs mer
Visionsbild av Bäckaslöv (bilden är en illustration).

Granitor satsar på trähus i nytt bostadskvarter i Växjö

Granitor Properties har vunnit en markanvisningstävling för att bygga ett nytt...

Läs mer


Norconsult installerar digital väckarklocka under Feskekôrka

Feskekôrka, en av Göteborgs mest kända landmärken, genomgår just nu en...

Läs mer
På bilden: Thomas Andersson, exploateringsdirektör på exploateringskontoret och Anders &Ouml;sterberg, ordförande i exploateringsnämnden.

Spadtag för Stockholms nya entré i Värtahamnen

Utvecklingen av Stockholms nya innerstadsdel Värtahamnen, en del av Norra Djurgå...

Läs mer

Ahlsell stärker sin position genom förvärvet av HJM Tak & Byggplåt AB

Ahlsell har tecknat avtal om att förvärva HJM Tak och Byggplåt AB, en heltä...

Läs mer


Fasadgruppen får uppdrag av VärmdöBostäder att renovera fyra flerfamiljshus

Fasadgruppens dotterbolag FRONT har fått i uppdrag av kommunala bostadsbolaget Vä...

Läs mer
Visionsskiss inför kommande planeringsarbete (bilden är en illustration).

Nu är planeringen för stadsutvecklingen vid Sörfjärden igång på allvar

Under hösten startade arbetet med att ta fram ett planprogram för området vid...

Läs mer
Peter Axelsson, nytillträdd ansvarig för byggserviceavdelningen i MVB Väst.

MVB startar avdelning för byggservice i Göteborg — tillsätter Peter Axelsson som ansvarig

MVB utökar verksamheten i Göteborg. Nu kompletteras organisationen med en helt nystartad...

Läs mer
Bilden är en genrebild.

Svevia sanerar det före detta glasbruket i Björkå

På uppdrag av SGU - Sveriges geologiska undersökning utför Svevia en schaktsanering...

Läs mer
OBOS och Veidekke blir partners till bostadsområdet Wendelstrand då det förvärvar 19500 BTA för cirka 200 bostäder (bilden är en illustration).

OBOS och Veidekke blir partners i Wendelstrand – bygger 200 bostäder

OBOS och Veidekke blir partners till bostadsområdet Wendelstrand, precis vid...

Läs mer


Mest lästa

imex

Robota Pumpshoppen

Ketherm

swedoor

Leksandsdörren

sordin

Pipefixer

zarges
Industrinät

asamuelsson

Dimtek

Akustikmiljö 250

Wiklunds


Alron
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se