Succé för Byggbranschens Säkerhetspark – 2 000 elever har redan utbildats


2022-09-30

Håcan Eskilsson, utbildningsledare i Byggbranschens Säkerhetspark håller i en utbildning för gymnasieelever på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet.
Bild: Linda Harling
Håcan Eskilsson, utbildningsledare i Byggbranschens Säkerhetspark håller i en utbildning för gymnasieelever på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet.

Som en del av Afa Försäkrings arbete med att förebygga och minska arbetsskador, har ett samverkansprojekt med Byggbranschens Säkerhetspark inletts. Hittills har ungefär 2 000 studenter utbildats i parken där lärare och studenter på bygg- och anläggningsutbildningar kan gå utbildningen gratis. De som gått utbildningen hittills ger den toppbetyg och även detta läsår finns möjlighet för lärare och elever att gratis utbilda sig i parken.

– Nu kickar vi igång hösten och fortsätter även i år att erbjuda gratis utbildningar kring byggsäkerhet, attityder och beteenden för studenter på bygg- och anläggningsutbildningar. Det är samarbetet med Afa Försäkring som möjliggjort att vi kan erbjuda utbildningen gratis till lärare och studenter, Håcan Eskilsson, utbildningsledare i Byggbranschens Säkerhetspark.

Samarbetet med Afa Försäkring påbörjades för ett par år sedan och hittills har cirka 2 000 studenter fått gratis utbildning i Byggbranschens Säkerhetspark.

– Byggbranschen är bland de mest skadedrabbade, både vad gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Genom samarbetet vill vi skapa tryggare och säkrare arbetsplatser för elever och studenter inom bygg och anläggning, inför deras praktik och kommande arbetsliv, säger Susanna Stymne Airey, chef för enhet Förebygga på Afa Försäkring.


”En dag för säkerhetens skull kan man avvara”
Jimmy Lenard undervisar på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet och har besökt Byggbranschens Säkerhetspark tillsammans med sina elever. Han tycker att det är värt att en dag om året besöka parken, då besöket väcker en vilja att fortsätta arbeta aktivt med arbetsmiljöarbetet året om.

– Det finns avancerade saker att visa upp i Säkerhetsparken. Eleverna tar till sig det. Det är helt klart värt tiden att resa dit. Och en dag för säkerhetens skull kan man avvara, tycker jag, säger Jimmy Lenard.


”Det är viktigt att tänka på säkerheten, man vill ju komma hem levande”
8 av 10 av de gymnasieelever som varit på utbildnings i parken skulle rekommendera Byggbranschens Säkerhetspark för en kompis eller framtida kollega. Och 9 av 10 vuxenstudenter vid yrkeshögskolor, universitet- och vuxenutbildningar skulle göra detsamma.

– Det bästa med att komma hit var att man fick fördjupning och lärde sig nya grejer, säger Anton, en av de elever som genomgått utbildningen.

– Det är viktigt att tänka på säkerheten, man vill ju komma hem levande, säger Wiktoria, som också var med på studiebesöket.

Under handledning vid fysiskt uppbyggda stationer och scenarion som är vanliga i branschen, får de som utbildas reflektera kring beteenden och attityder som kan påverka säkerheten på arbetsplatsen.


”Vi är stolta över att så många verkligen lär sig något”
– Vi har gjort utvärderingar med alla lärare och studenter som kommit hit på utbildningar. Och vi är stolta över att så många återkopplar att de verkligen lärt sig något efter att ha varit här, säger Håcan Eskilsson.

– Mer än 90 procent av alla de lärare, elever och studenter som gjort ett besök hos oss upplever efter utbildningen att de fått information om hur man kan förändra beteenden i byggbranschen och hur man kan förhindra olyckor och tillbud. De tycker även att utbildningen gett dem inspiration och att de deltagit aktivt i utbildningen, säger han.


Digitala besök i Byggbranschens Säkerhetspark på gång
Under en av sommarens varmaste dagar spelade samverkansparten Galaxen Bygg in en digital rundvandring i Byggbranschens Säkerhetspark.

– Under läsåret 2022–2023 kommer vi, som en del av vår skolverksamhet på bygg- och anläggningsprogrammen, att erbjuda ett besök i parken i årskurs 3. Något som är möjligt tack vare finansieringen från Afa Försäkring, säger Emelie Axell, verksamhetsutvecklare på Galaxen Bygg.

Filmen ska tillsammans med ett diskussionsunderlag kunna användas av skolklasser som inte har möjlighet att fysiskt besöka parken av olika skäl.

– Galaxen Byggs projekt rimmar väl med vår samverkan med Byggbranschens Säkerhetspark, eftersom de vänder sig till samma målgrupper som vi gör i vårt projekt, nämligen elever inom bygg och anläggning, säger Eva Hytönen, projektledare för samverkansprojektet på Afa Försäkring.


Källa: Afa FörsäkringHåcan Eskilsson, utbildningsledare i Byggbranschens Säkerhetspark håller i en utbildning för gymnasieelever på bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Foto: Linda Harling.

Tipsa en vän     Skriv utLilla torget med det New York-inspirerade strykjärnshuset.
Lilla torget med det New York-inspirerade strykjärnshuset.

Tio år sedan första spadtaget på Barkarby flygfält – en ny hållbar stad växer fram

Hösten 2012 satte Järfälla kommun tillsammans med Wallenstam, Ica Fastigheter och ByggVesta spaden i marken för de allra första kvarteren på det då nyligen...

Läs mer


BoKlok vinner markanvisning i Eslöv – planerar kvarter med fokus på gemenskap och hållbar livsstil

BoKlok har utsetts som vinnare i en markanvisningstävling i Marieholm, Eslöv. Bidraget...

Läs mer
Vy över kvarter Elverkshuset i centrala Nacka (bilden är en illustration).

Byggstart för OBOS storsatsning i Nacka

Snart går startskottet för bygget av de första 60 lägenheterna i kvarter...

Läs mer
Motala Djurkälla.

Riksbyggen planerar för 170 nya bostäder i Motala

Riksbyggen förvärvar fastigheten Motala Djurkälla 10:62, cirka sex kilometer...

Läs mer
Under hösten har arbetet med att bygga Sveriges första hållbara och smarta stadsdel, Tamarinden, påbörjats. Stadsdelen ska stå klar under 2026.

I Örebro byggs Sveriges första smarta stadsdel

Söder om Örebro byggs just nu Sveriges första fullt ut hållbara och smarta...

Läs mer


Planer på helt nytt kvarter i Johanneslust

I Johanneslust i nordöstra Malmö planeras det för ett helt nytt kvarter med...

Läs mer
Strömshuset i Göteborg har fått en påbyggnad i trä.

Stor potential för påbyggnader visar ny rapport

Vinnova-projektet Timber on Top är färdigt och nu finns en summerande slutrapport med...

Läs mer
Tekniska nämndens ordförande, Andreas Schönström och Parkering Malmös VD, Almir Hodzic, med tidskapsel vid första spadtaget P-huset Hyllieäng.

Första spadtaget för P-huset Hyllieäng – med fasad av återbrukat material

I Hyllie påbörjar just nu Parkering Malmö bygget av sitt nya parkeringshus, P-huset...

Läs mer

Vikande byggmaterialförsäljning under hösten

Enligt affärskonsulterna Navet har försäljningsvolymen inom den byggrelaterade...

Läs mer


Stort intresse för att sänka CO2-avtryck med Biobetong

Abetongs satsning på klimatförbättrad betong har fått stort gehör...

Läs mer


NCC bygger Junkaremålsskolan i Tranås

NCC ska tillsammans med AB Tranåsbostäder bygga nya Junkaremålsskolan i Tranå...

Läs mer


Nordr byggstartar i Hovås Tak

Den nya stadsdelen Nya Hovås har både fått uppmärksamhet och väckt...

Läs mer
Från vänster: Charlotte Björklund, förvaltare på Willhem, Magnus Grude, arbetschef på Serneke och Barbora Danese Pohorela, projektchef på Willhem.

Nu börjar bygget av 78 nya hyresrätter i Karlstad

Torsdagen den 17 november togs första spadtaget för bostadsbolaget Willhems nya projekt i...

Läs mer


Peab förvärvar anläggningsbolag i Larvik

Peab har ingått avtal om att förvärva 90,4 procent av aktierna i anlä...

Läs mer


Mest lästa
imex

Robota Pumpshoppen

Ketherm

aircoil

Streambim
Industrinät

asamuelsson

Dimtek

Fogfria ytor

Kamic

Lindinvent
Unica Media AB © 2022
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se