Helt digitala stämmor blir möjliga i bostadsrättsföreningar


2023-11-27

Bild:HSB

Den 1 januari 2024 träder en lagändring i kraft som möjliggör för bostadsrättsföreningar att hålla helt digitala stämmor.

En bostadsrättsförening som vill utnyttja möjligheten att hålla en helt digital stämma behöver ange det i sina stadgar. En helt digital stämma kan hållas utan stöd i stadgarna om extraordinära omständigheter kräver det, till exempel vid en ny pandemi.

Det kommer inte heller framöver vara tillåtet att använda sig av poströstning i bostadsrättsföreningar.

HSBs normalstadgar för bostadsrättsföreningar kommer i dagsläget inte att uppdateras. Däremot kommer en anpassning av stadgarna att tas fram för att kunna användas av de bostadsrättsföreningar som önskar införa möjligheten till helt digitala stämmor. Det är upp till varje bostadsrättsförening att tänka igenom de för- och nackdelar som en helt digital stämma medför och avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för den egna bostadsrättsföreningen samt vilka eventuella begränsningar som ska finnas (exempelvis om helt digital stämma endast ska vara möjligt vid extra föreningsstämma, om en minoritet ska kunna begära att en fysisk stämma ska hållas).

Så kallade hybridstämmor kan fortfarande hållas utan stadgeändring. En hybridstämma innebär att stämman hålls från en fysisk plats men ger medlemmar möjlighet att delta på distans.


Källa: HSB