Allmännyttan i Sverige krymper för varje år


2018-05-02

Journalisten och författaren Kent Werne besökte nyligen Crush Talks I Göteborg för att bland annat prata om allmännyttans roll.
Bild: Johan Öhman
Journalisten och författaren Kent Werne besökte nyligen Crush Talks I Göteborg för att bland annat prata om allmännyttans roll.

Sedan 2000-talets början har allmännyttan i Sverige försvagats. Tiotusentals lägenheter i landet har endera sålts till privata fastighetsägare eller ombildats till bostadsrätter. I dag är andelen lägenheter i allmännyttig ägo nere på 29 procent.

– Så de som påstår att allmännyttan har en alltför dominerande roll på bostadsmarknaden är ute och cyklar, konstaterar journalisten och författaren Kent Werne, som nyligen framträdde på vårens andra Crush Talks i Göteborg.

Allra snabbast har utförsäljningsvågen rullat på i Stockholm och dess kranskommuner. Här har drivkraften främst varit ideologisk och framförallt drivits av Moderaterna.

– Så här uttryckte ett kommunalråd i Täby saken. ”Kommunen behöver inte ett eget bostadsbolag. Det allmänna ska tillhandahålla sådant som marknaden inte erbjuder och dit hör inte bostäder”, berättar Kent Werne.

Andra utförsäljningar motiverar kommunerna med att de behöver få in pengar för att kunna renovera och bygga nytt. Men antalet nya lägenheter som byggs är betydligt färre än de som säljs.

– 2016 såldes 12 000 allmännyttiga lägenheter men det byggdes bara 6 000 nya lägenheter i allmännyttans regi, alltså hälften så många som såldes ut. Så även om utförsäljningarna går i vågor så krymper allmännyttan succesivt.

De nya ägare som tar över drivs av andra krafter än det som tidigare varit en ledstjärna för de allmännyttiga bolagen, nämligen att tillgodose bostadsbehoven för alla medborgare.

– Vinst är det viktigaste snarare än att förvalta för hyresgästernas räkning, säger Kent Werne och citerar ur en av de större privatvärdarnas årsredovisning:
– ”Vi ska leverera marknadens mest attraktiva riskjusterade avkastning till aktieägare och investeringspartners”.

Kent Werne menar att den utbredda tilltron på att marknaden ska fixa bostadsmarknaden har fått en rad negativa effekter som bostadsbrist, ökad segregation, skenande hyror och upptrissade priser på framförallt bostadsrätter.

– När det byggs mycket bostadsrätter byggs det på ren spekulation. Det går att få in cash snabbt medan det tar lång tid att få avkastning för hyresrätter, säger han.
– Men nu när man inte får lika mycket betalt svajar marknaden och det kommer många signaler om minskat byggande. Samtidigt byggs det inte för de behov som finns.

Själv är Kent Werne övertygad om att det som skulle behöva göras för att få fram fler och framförallt billigare bostäder är att lösa finansieringsfrågan en gång för alla.

– Det som borde göras är att återskapa ett system där staten garanterar en viss volym av bostadsbyggande så att bostaden blir en del av välfärden. Då behövs allmännyttan och hyresrätten för att alla inkomstgrupper ska få tillgång till bra bostäder.

Vårens tredje Crush Talks äger rum 24 maj. Då är det dags för Carina Listerborn och föreläsningen ” När bostäder för alla blev ett kommunalt problem”. Föreläsningen bygger på Carina Listerborns forskningom hur Landskrona år 2012 lägger om sin kommunala bostadspolitik i syfte att få bort bidragsberoende invånare och istället satsa på kustnära villor för höginkomsttagare.

Vill du lyssna på Carina Listerborn. Här anmäler du dig: http://arenaforstalang.se/crush-talk-arenan-2018-2/




Källa: Hyresgästföreningen