Tesla-utmanaren SunRoof entrar den tyska marknaden


2020-12-07

SunRoof på ett tak i Sverige.
Bild: SunRoof
SunRoof på ett tak i Sverige.

SunRoof på ett tak i Schweiz.
Bild: SunRoof
SunRoof på ett tak i Schweiz.

Lech Kaniuk, vd på SunRoof.
Bild: SunRoof
Lech Kaniuk, vd på SunRoof.

Robert Bruchner, landschef för Tyskland på SunRoof.
Bild: SunRoof
Robert Bruchner, landschef för Tyskland på SunRoof.

Den svenska startupen SunRoof lanserar en ny filial i Tyskland. Företaget har utvecklat ett 2-i-1-soltak med en innovativ exteriör som producerar grön energi från solen och därigenom ersätter behovet av att installera solceller ovanpå ett vanligt tak. SunRoof har redan färdigställt över 100 projekt i Sverige, Norge, Polen och Schweiz.

Nu kommer kunder på den tyska marknaden att få möjlighet att investera i självförsörjande energilösningar tack vare SunRoofs byggnadsintegrerade solcellstak. Soltakens fördelar är många, de fungerar som tak samtidigt som de också genererar elektricitet från solen utan behov av ytterligare solcellsanläggningar. Soltaken har dessutom en smakfull svensk design och ser visuellt ut som moderna takpannor.

SunRoofs soltak kräver färre delar i jämförelse med ett vanligt tak med en solcellsanläggning och genererar dessutom det minsta koldioxidavtrycket i sin kategori - ett steg närmare klimatneutralitet.

I oktober 2016 väckte Tesla stor uppmärksamhet när de introducerade soltak, men sedan dess har det bara lanserats i ett fåtal stater i USA. Tesla har ännu inte meddelat när, eller om, deras soltakinstallationer kommer till Europa och Australien.


Framtidens tak är för alla
Frågan som SunRoof ställer är enkel: Om en ny byggnad eller takrenovering behöver solceller - varför ska det krävas ytterligare ett lager av takpannor?

De teknologiska innovationerna från SunRoof är svaret. Målgruppen för det integrerade soltaksföretaget är inte bara individer som letar efter tak av premiumkvalitet, utan alla som är intresserade av modern design. Enkelt förklarat består taket av tre lager: En impregnerad grund, en mittdel bestående av en träram och med ett överdrag av moduler av glas som omvandlar solljus till elektricitet

Det är SunRoofs överdrag som ersätter takpanelernas funktion och ett vanligt solcellssystem. SunRoof vill skapa hela ekosystem av lösningar för att stötta övergången till förnybara energikällor. Företaget producerar allt från soltak, en energiövervakning- och hanteringsapp, till unika lösningar på den europeiska energimarknaden, vilket dessutom möjliggör försäljning av överskottsenergi från soltak.


SunRoof växer lavinartat
SunRoof grundades i Sverige 2013 med målet att skapa tak med en modern look som överensstämmer med arkitekturen av husen och samtidigt erbjuder hållbar energi. Under de första åren efter uppstarten låg fokus på att producera och testa teknologin, men efter att Lech Kaniuk anslöt sig till företaget 2018 fick SunRoof fart på riktigt.

Lech Kaniuk har tidigare grundat och investerat i ett flertal välkända företag, han var bland annat medgrundare av Delivery Hero. Ett år efter att den erfarne entreprenören anslöt har SunRoof redovisat en rekordökning på 500 procent, och detta innan det svenska företaget inledde sin internationella expansion. I oktober tillkännagavs det att företaget tagit in två miljoner euro i finansiering från Europas ledande VC-fonder, vilket de nu ska använda för att expandera verksamheten till nya marknader. En serie A-finansiering planeras för Q1/Q2 2021 med målet att lansera tekniken i fler länder.

– Tyskland är långt fram i energirevolutionen. Framtiden för ekologiska konstruktioner är integrerade lösningar, vilket är den främsta anledningen att vi introducerar skandinavisk teknologi för den tyska marknaden, säger Lech Kaniuk, vd på SunRoof, och fortsätter:
– Vi vill aktivt bidra till att skapa hållbara städer och få dem att byta till förnybar energi genom att kombinera innovation och bra design. Jag är övertygad om att vi med Robert Bruchner i teamet nu, som kommer att vara ansvarig för affärerna i Tyskland, kommer att stärka vårt deltagande i den gröna energiomvandlingen.

Sedan 13 år tillbaka har Robert Bruchner haft en rad olika roller hos företag inom solceller och lagringsindustrier. Innan SunRoofs nya landschef för Tyskland påbörjade sitt första jobb inom solcellsindustrin 2007 installerade han ett solcellssystem på sina föräldrars hus för att få praktisk erfarenhet. De senaste fyra åren har Bruchner varit ansvarig för att lansera Tesla Powerwall 1& 2 i D-A-CH regionen och uppbyggnaden av säljteamet för Powerwall. Den före detta säljchefen för Tesla skapade det certifierade installeringsnätverket från grunden.

– Jag ser fram emot att lansera en produkt som har så många fördelar som SunRoof. Både taket och solcellerna kommer att installeras utan överflödiga takpannor, krokar och solmonteringssystem. Kombinationen av optimeringsmoduler eller strängomvandlare samt lagring, värmepumpar och wallboxar är möjliga. Alla som får en offert kommer att bli förvånade över hur konkurrenskraftigt priset för den takintegrerade lösningen kommer att vara, säger Robert Bruchner, landschef för Tyskland på SunRoof.



Källa: SunRoof