Materialet som ersatte bly och innoverande branschen


2021-02-04

Flex Ultipro är inte bara mer miljövänligt – det är formstabilt och självbärande, och dessutom tre gånger lättare än bly!
Bild: Perform
Flex Ultipro är inte bara mer miljövänligt – det är formstabilt och självbärande, och dessutom tre gånger lättare än bly!

Trine Hvid Jensen, säljkonsult på Perform A/S.
Bild: Perform
Trine Hvid Jensen, säljkonsult på Perform A/S.

Tack vare att bredden på rullen kan anpassas är det också lättare att göra beläggningen tekniskt korrekt.
Bild: Perform
Tack vare att bredden på rullen kan anpassas är det också lättare att göra beläggningen tekniskt korrekt.

Grunden är ett galler i aluminium, vilket sedan är inbäddat i det miljövänliga polymergummit MS-polymer.
Bild: Perform
Grunden är ett galler i aluminium, vilket sedan är inbäddat i det miljövänliga polymergummit MS-polymer.

Varken Flex Ultipro eller Flash Ultipro kräver några tillbehör eller specialverktyg.
Bild: Perform
Varken Flex Ultipro eller Flash Ultipro kräver några tillbehör eller specialverktyg.

Flash Ultipro i färgen tegelröd.
Bild: Perform
Flash Ultipro i färgen tegelröd.

Materialet Flex Ultipro föddes ur ett miljöperspektiv för att ersätta bly. Idag används materialet av många plåtslagare och snickare eftersom det är ett mycket flexibelt och lättarbetat material. Företaget Perform som utvecklat materialet lanserade senare även Flash Ultipro. Trine Hvid Jensen från Perform berättar mer:

– I Danmark kom det första förbudet mot bly inom intäckning under år 2002, och då uppstod en efterfrågan av ett blyfritt material med samma flexibla egenskaper. Samma år startades företaget Perform A/S och sedan dess har vi tillverkat det material som Bevego kallar Flex Ultipro som ett alternativ till bly. Sedan år 2007 är bly helt förbjudet i Danmark inom nybyggnation och renovering, med undantag för vissa bevarandevärda byggnader, säger Trine Hvid Jensen som är säljkonsult på Perform A/S.

Bevego tar in Flex Ultipro för att arbeta proaktivt
– För cirka 10 år sedan fick jag en utskällning av en av våra säljare nere i Malmö för att vi hade miljöfarliga byggprodukter i sortimentet, utan att erbjuda våra kunder något blyfritt alternativ, säger Johan Cronhamn som är affärsområdeschef inom byggplåt på Bevego, och fortsätter:

– Han hade helt rätt i det han sa och vi bestämde oss då för att ta in materialet Flex Ultipro från Perform A/S. Vi var först i Sverige med att erbjuda detta blyfria material. Detta var 2011 och fokuset på miljön hade börjat bli stort, och än idag finns det ingen lagstiftning i Sverige som förbjuder bly.

Bly är en metall som är giftig för människor och andra organismer. I Sverige har spridningen av bly minskat och det beror mycket på katalysatorns utveckling och att man infört blyfri bensin. Sedan 90-talet har man till exempel sett att blyhalterna i grundvattnet har minskat. Idag är bilbatterier och andra ackumulatorer det största användningsområdet för bly.


Minskar användningen av miljöfarliga ämnen
Perform A/S som grundades i Danmark 2002 är ett modernt produktionsföretag som tillverkar miljövänliga membran och täckprodukter för byggbranschen. Användningsområdet är främst tak och fasader, och förutom stor hänsyn till miljön ligger fokus på att produkterna ska vara enkla att arbeta med och installera. Sedan 1 juli 2015 är Perform A/S en del av JUAL Group.

– Ambitionen hos oss på Perform A/S är att proaktivt minska användningen av miljöfarliga ämnen inom byggbranschen. Med inställningen att innovation och hållbarhet går hand i hand utvecklar vi nya tekniska lösningar och moderna byggmaterial som har mindre miljöpåverkan än ersättningsbara material. För oss är det viktigt att ta ett långsiktigt ansvar i vårt dagliga arbete och ta hänsyn till kommande generationer. Vi använder till exempel 100 procent vindkraft för att tillverka våra material, säger Trine.

Mycket töjbart och väger bara en tredjedel av bly
Det material som Bevego kallar för Flex Ultipro kan användas på alla typer av tak där man vill göra en intäckning, både på släta och profilerade ytor. Flex Ultipro är tillverkad på ett unik sätt som ger materialet dess blyliknande, formbara egenskaper. Grunden är ett galler i aluminium som är både starkt och töjbart, och som sedan är inbäddat i det miljövänliga polymergummit MS-polymer.

Aluminiumgallret och polymergummit i kombination ger en mycket bra sträckningsförmåga. Materialet är formstabilt och självbärande, och dessutom tre gånger lättare än bly. Töjbarheten och den låga vikten gör Flex Ultipro enkelt och smidigt att arbeta med och lätt att forma. Belastningen på plåtslagare och snickare blir betydligt mindre än vid hantering av bly vilket i sig är en stor fördel.

Perform A/S utvecklar Flash Ultipro
År 2013, när Flex Ultipro hade funnits på marknaden i 11 år lanserade Perform en ny produkt som blev ännu mer populär bland plåtslagare och snickare. Hos Bevego går detta material under namnet Flash Ultipro. Även detta material består av ett galler av aluminium inbäddat i polymergummi, men undersidan på Flash Ultipro är självhäftande och skyddas av en folie som tas bort under montering.

– Vi på Perform är ensamma på marknaden om att tillverka en helt självhäftande produkt i detta material. Vårt utbud är också unikt när det kommer till storlek, vi erbjuder rullar med en bredd på 14 cm upp till rullar med en bredd på 112 cm. Dessutom kan vi tillverka specialstorlekar när det gäller större beställningar, säger Trine.

Idag är det fler som väljer att arbeta med Flash Ultipro än med Flex Ultipro. Dels är Flash Ulitpro mer flexibelt och limmet på baksidan gör monteringen går både snabbare och smidigare, det fäster på alla vanliga byggmaterial. Anledningen till att Flex Ultipro såldes mer i början var för att det var mer likt bly som många var vana vid att arbeta med.

Eftersom att du kan anpassa bredden på rullen är det också lättare att göra beläggningen tekniskt korrekt. Varken Flex Ultipro eller Flash Ultipro kräver några tillbehör eller specialverktyg, och båda materialen finns i färgerna tegelröd, svart, grå och antracitgrå.

Flash Seal är nytt hos Bevego
Bevego har nyss tagit in ytterligare en av Performs produkter i sitt sortiment, nämligen Flash Seal. Det är en effektiv produkt som används för tätning och reparation av takbeläggningar. Flash Seal fungerar på de flesta typer av material, som till exempel tegel, betong, gips, aluminium, galvaniserat stål, rostfritt stål, koppar och bitumenbaserade produkter som takpapp.

Du använder Flash Seal genom att applicera ett lager på 1,5 cm med en pensel. Efter att materialet härdat är det helt vattentätt. Flash Seal är smidigt att använda på till exempel mastskydd, ventilationsrör och ståltak som annars kan vara problematiskt. Materialet kan täta sprickor med en bredd upp till 5 mm, det har också tunn viskositet vilket betyder att det även tätar mycket små hål och sprickor.



Källa: Bevego