Säkerhetslösningen som bör prioriteras vid byggprojekt: ”Gör rätt från början”


2023-05-15

Marcus Lundgren är boende i Brf Fabriksparken och före detta polis.
Marcus Lundgren är boende i Brf Fabriksparken och före detta polis.

Bostadsrättsföreningen monterade specialmåttade och lackerade brytskydd på samtliga entré- och förrådsdörrar.
Bostadsrättsföreningen monterade specialmåttade och lackerade brytskydd på samtliga entré- och förrådsdörrar.

En bostadsrättsförening i Sundbyberg drabbades återkommande av inbrott. Trots att bostäderna bara var ett par år gamla såg man sig tvungna att uppdatera säkerheten för samtliga entré- och förrådsdörrar. 


– Om säkerhetsfrågan hade prioriterats från början hade både otrygghet och onödiga kostnader kunnat undvikas, säger Tobias Olsson, produktchef på CDVI Nordic AB. 

För Tobias och hans kollegor på CDVI, som utvecklar och tillverkar säkerhetsprodukter inom lås, passersystem och dörrautomatik, har det blivit tydligt att det inte läggs större vikt vid vilka lås som väljs i samband med nya bostadsprojekt. Det här är något som ofta får konsekvenser.

– Vi ser att fastighetsägare efter något år med problem med inbrott och skadegörelse får se sig om efter en annan lösning. Detta innebär inte bara en högre kostnad utan bidrar även till en otrygghet som hade kunnat undvikas om rätt låsning projekterats från början, säger Tobias Olsson.

Några som drabbades återkommande av inbrott i deras nyproducerade bostäder var boende i Bostadsrättsföreningen Fabriksparken i Sundbyberg. Här kunde en av de boende som flyttat in i etapp 1, den före detta polisen Marcus Lundgren, konstatera att elslutsblecken blev uppbrutna ”var och varannan helg”.

– Jag har varit polis i många år och vet att det bara tar ett par minuter att bryta upp ett elslutsbleck, ändå är det vad som installeras på de flesta flerbostadshus. Jag tror problemet ligger i att många inte vet vad det finns för alternativ.

Brytskydd med infällda magnetlås förebygger inbrott

Det alternativ som Bostadsrättsföreningen Fabriksparken valde att gå på för att få bukt med problemen var att installera brytskydd med infällda magnetlås i samtliga entré- och förrådsdörrar.

– Inbrotten har upphört helt och det känns givetvis mycket tryggare. Samtidigt är det irriterande att detta inte planerats in i bygget från första början. Kostnaden för installation av brytskydd motsvarar ju ungefär två, tre besök av låssmeden för att laga elslutsbleck, så det är snabbt intjänade pengar, säger Marcus.

Han ska snart flytta till en större bostad i etapp 2, men där saknas brytskydden som föreningen i etapp 1 såg till att köpa in i efterhand. 

– Jag ska försöka hyra cykelplats i etapp 1 även efter flytten, för annars vet jag att min cykel är stulen inom en vecka.

Lönsamt att projektera bort problemen

Att se till att brytskydden skräddarsys efter dörrpartiet och monteras redan hos dörrtillverkaren skulle vara att föredra menar Tobias Olsson på CDVI. 

– Vår erfarenhet säger att det är mer lönsamt att projektera bort problemen än att komplettera och lösa dem i efterhand. Vi hoppas därför att fler i föreskrivande led får vetskap kring vilka lösningar det finns samt vilken problematik vanliga elslutsbleck kan leda till. En dörrmiljö som i efterhand får kompletteras med ett brytskydd som inte smälter in i byggnaden är helt enkelt resultatet av ett misslyckande i projektstadiet.


Källa: CDVI