Planbesked för lägenheter på Berghem och Sandbacka


2021-04-27

Situationsplan för Lappkastet 2 med förslag till ny byggnad.
Bild: Umeå kommun
Situationsplan för Lappkastet 2 med förslag till ny byggnad.

Byggnadsnämnden har lämnat planbesked för två nya detaljplaner för flerbostadshus. Det gäller bland ett projekt för cirka 40 nya lägenheter bredvid ICA Berghem. Ett annat planbesked gäller 25–30 lägenheter på Sandbacka.

– Två projekt med bra lägen för fler bostäder. Bägge projekten ligger på platser som i framtiden kommer få gator i närheten som omvandlas till stadsgator. Strombergs väg på Berghem och väg 503 för projektet på Sandbacka, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Att planbesked har lämnats innebär att fastighetsägarna får besked om när planläggning kommer att påbörjas och när det ska vara klart.


Lappkastet 2 vid ICA Berghem
Ansökan gäller nybyggnation av hyreslägenheter på fastigheten Lappkastet 2, intill Ica Berghem. Totalt kan det bli cirka 35 stycken lägenheter i anslutning till Strombergs väg. Planarbetet ska föregås av en strukturstudie som tittar på hela bebyggelseutvecklingen längs Strombergs väg mot Berghem. Den aktuella planen kan bli ett startskott för att påbörja omvandlingen av Strombergs väg från en trafikled till en stadsmässig gata.

Upprättandet av strukturstudien följt av detaljplanen beräknas påbörjas tredje kvartalet 2024 och planen beräknas antas tredje kvartalet år 2026.


Sandtaget 1 på Sandbacka
Vid den norra delen av Sandbackavägen, strax innan den slutar gå parallellt med väg 503, planeras för ett nytt bostadshus. Det är ett hus i vinkel med 25-30 lägenheter som planeras på mark som idag är bebyggd med komplementbyggnader. De största utmaningarna ligger i att få till en bra bebyggelsestruktur som samspelar med övrig bebyggelse men ändå möjliggör trivsam friyta, parkering, sophantering, varuleveranser och fördröjning av dagvatten.

Upprättandet av detaljplanen beräknas påbörjas andra kvartalet 2024 och planen beräknas antas fjärde år 2025.


Källa: Umeå kommun