NCC har byggstartat ny tågdepå i Nässjö


2021-05-03

Visionsbild över den nya tågdepån i Nässjö, där man ska utföra service och underhåll av länets tåg (bilden är en illustration).
Bild: Tengbom
Visionsbild över den nya tågdepån i Nässjö, där man ska utföra service och underhåll av länets tåg (bilden är en illustration).

NCC har i samverkan med Region Jönköpings län påbörjat byggandet av en ny tågdepå i Nässjö för service och underhåll av tågen i och runt länet. Ordervärdet uppgår till cirka 550 miljoner kronor.

– Depån är en viktig satsning och skapar tillsammans med de nya tågen förutsättningar för en fortsatt utveckling av de hållbara resorna i och mellan länen. Den bidrar till ökad kompetens kring fordon och underhåll och skapar även nya arbetstillfällen. För resenärerna blir tågtrafiken stabilare och kommer även stärka Nässjös roll som tågcentrum, säger Carl-Johan Sjöberg, trafikdirektör Jönköpings Länstrafik.

Projektet omfattar byggnation av en ny tågdepå för service och underhåll av de nya tåg som ska börja trafikera linjerna i och runt Jönköpings län med start 2024. Depån byggs norr om bangården i Nässjö och tar cirka 35 000 kvadratmeter i anspråk. Byggnaden omfattar cirka 7 500 kvadratmeter och ska innehålla fyra verkstadsspår, ett tvättspår, två städplattformar, lager, verkstad samt kontor och personalutrymmen.

I projektet finns ett hållbarhetsprogram med fokus på förnybar el, sunda material, hållbar dagvattenhantering och minimering av transporter. För minskad förbrukning kan vatten från tvättanläggningen återanvändas. Kontorsdelen byggs med stomme i trä. Depåbyggnadens tak utrustas med solceller.

Uppdraget är en totalentreprenad som genomförs i partnering mellan NCC och RJL Tågdepån Nässjö AB, helägt av Region Jönköpings län. Samarbetet inleddes 2020 och sedan dess har parterna planerat, budgeterat och projekterat för byggnationen.

– Det är en strategiskt viktig satsning som ligger rätt i tiden och främjar och tryggar ett hållbart resande. Genom att arbeta i partnering och med vår stora erfarenhet av tidigare depåer, som Kärråkra i Hässleholm och Norsborg i Stockholm, ser vi fram emot att leverera en tågdepå för framtidens tågtrafik i och runt Jönköpings län, säger Henrik Landelius, affärsområdeschef NCC Building Sweden

Förberedande markarbeten har påbörjats. Tågdepån ska stå klar sommaren 2023. Affären uppgår till cirka 550 miljoner kronor och orderregistreras med hälften vardera i affärsområdena Building Sweden och Infrastructure under andra kvartalet 2021.


Källa: NCC