Stora Enso lanserar biobaserat bindemedel för en sundare inomhusmiljö


2021-05-06

Bild: Stora Enso

Stora Enso lanserar i dag sin senaste ligninbaserade innovation, NeoLigno by Stora Enso. NeoLigno är ett helt biobaserat bindemedel fritt från formaldehyd och isocyanater, medförande en sundare inomhusmiljö att bo och arbeta i. 


Farliga kemikalier är inte alltid synliga för blotta ögat, men de kan finnas i våra hem eller i produkter vi använder varje dag. Stora Enso arbetar för att ersätta sådana produkter med förnybara material. Det nya bindemedlet NeoLigno drar nytta av ligninets unika egenskaper och potential. Lignin är näst efter cellulosa naturens vanligast förekommande makromolekyl. Den finns i alla växter och utgör upp till en tredjedel av uppbyggnaden av trä. Lignin är en förnybar råvara fri från giftiga ämnen.

NeoLigno är ett biobaserat högpresterande alternativ för industrier som idag använder fossilbaserade bindemedel. Aktuella användningsområden för NeoLigno är spånskivor och isoleringsmaterial inom byggindustrin. Ytterligare användningsområden håller på att utforskas.

– Vi tar ledningen i att skapa en ny era av naturliga bindemedel för en sund inomhusmiljö. Allt fler företag efterfrågar säkrare och naturligare material för att kunna erbjuda sina kunder högkvalitativa, helt biobaserade slutprodukter, säger Lauri Lehtonen, Head of Innovation inom Stora Ensos division Biomaterials, coh fortsätter:

– NeoLigno framställs av lignin från vår egen produktion. Med NeoLigno kan våra kunder utveckla produkter som är säkrare att tillverka och använda, utan att kompromissa med teknisk prestanda. NeoLigno har många fördelar: Det är fritt från formaldehyd och isocyanater, det är helt biobaserat, och har en hög teknisk prestanda.

Stora Enso har producerat lignin kommersiellt sedan 2015 vid bruket i finska Sunila.


Källa: Stora Enso