Liljewall ritar bostäder för Balder i GoCo Health Innovation City


2021-05-07

Liljewalls förslag på bostäder i GoCo Health Innovation City för Balder.
Bild: Liljewall
Liljewalls förslag på bostäder i GoCo Health Innovation City för Balder.

Ett nytt innovationskluster med fokus på hälsa, medicinsk utveckling och digitala hälsotjänster växer fram i Mölndal. I den nya stadsdelen GoCo Health Innovation City ska det nu byggas bostäder. För Balder har Liljewall tagit fram det vinnande tävlingsbidraget i parallella uppdrag – ett av områdets nya bostadskvarter, innehållande hyresrätter och forskarbostäder.

Åbros gamla industriområde i Mölndal håller på att omvandlas till ett nytt innovationskluster. Ambitionen med GoCo Health Innovation City är att området ska accelerera svensk hälsoinnovation genom att skapa nya möten, innovationer och samarbeten. Flera företag har etablerat sig här, likt den större aktören är AstraZeneca och dess forskningsverksamhet. Förutom verkstäder, kontor, handel och forskningslokaler ska det nu byggas tre bostadskvarter som kommer göra det möjligt för gästforskare, anställda och andra som GoCo attraherar att bo centralt i området. Liljewalls vinnande bidrag i parallella uppdrag är ett.

– Ett områdes identitet skapas av dess kontext och sammanhang, dess arkitektur och av de människor som lever och befolkar det. Arkitekturens utformning underlättar de dagliga vardagsrutinerna och skapar förutsättningar för en hållbar livsstil, säger Per Henrik Johansson, arkitekt på Liljewall.

Tävlingsförslaget som Liljewall presenterat innehåller 167 hyresrätter varav en femtedel är forskarbostäder. På entréplan finns plats för verksamheter, träning och co-working. Lägenhetsplanerna är välplanerade och generellt yteffektiva, och de olika lägenhetsstorlekarna skapar förutsättningar för att människor i olika livssituationer ska kunna bo här. Ett levande gaturum, en gemensam takterrass och en inbjudande innergård gör det möjligt för boende och arbetare att träffas och umgås på ett naturligt sätt, skapa sammanhang och trygghet i området.

Byggnadshöjder, taklandskap och fasadmaterial varierar för att bidra till områdets stadsmässiga karaktär. Husens olika höjder kommer också av att man har velat få så stort solljusinsläpp som möjligt på gården. De lägre husen är placerade i den södra delen medan de högre husen finns i den norra delen, där även forskarbostäderna ligger för att ha så nära till AstraZenica som möjligt.
Till fasaderna används traditionella material, i huvudsak naturmaterial såsom natursten, tegel, slammat tegel, skiffer och trä som alla är hållbara över tid.

– Då den planerade exploateringen för vårt kvarter är relativt hög blir det ännu viktigare att jobba med skalan, att bryta ner byggnadsvolymerna och låta de enskilda husen ha en egen karaktär som bildar en harmonisk helhet. Med ljus, skuggspel, utblickar och enkla bra material kan vi skapa vackra rum. Rum där man gärna vistas. Vår ambition och önskan är att förslaget ska skapa förutsättningar för allt det, säger Michael Ghersetti, arkitekt på Liljewall.


Källa: Liljewall