Mimer och Peab bygger 183 nya hyreslägenheter på Öster Mälarstrand


2021-05-07

I kv Förseglet på Öster Mälarstrand byggs 183 lägenheter som beräknas vara klara i slutet av 2024 (bilden är en illustration).
Bild: TOL Arkitekter
I kv Förseglet på Öster Mälarstrand byggs 183 lägenheter som beräknas vara klara i slutet av 2024 (bilden är en illustration).

Bostads AB Mimer har gett Peab uppdraget att bygga 183 hyreslägenheter på Öster Mälarstrand i Västerås. Det är sex stycken sammanbundna huskroppar med bostäder från ett till fyra rum med kök. I projektet ingår även byggnation av parkeringsgarage, innergård och cykelhus. Planerad byggstart är i augusti 2021 och det beräknas vara klart i december 2024.

I kvarteret Förseglets norra del byggs sex huskroppar som ramar in områdets innergård. Husen är på 6 till 10 våningar och utmaningen är att skapa en sammanhållen bebyggelse på en varierande marknivå. Bostäderna är från ett rum och kök till fyrarumslägenheter, där några av lägenheterna har en studio på 20 kvm som kan användas som kontor, ateljé eller hobbyrum. I projektet byggs även ett gemensamt parkeringsgarage med cirka 400 platser som ska nyttjas av de boende i kvarteret. Byggnaderna ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver. 

– Vår ambition är att bygga ett attraktivt kvarter kring en vacker innergård inramat av olika typer hus och boendeformer. Det är en komplex byggnation med allt från ett gemensamt parkeringsgarage, olika marknivåer och samordning av olika aktörers byggprojekt. Därför är vi glada att ett erkänt duktigt bolag som Peab får uppdraget att bygga garage, innergård och våra sex hus med 183 lägenheter, säger Martin Gepertz, Vice VD, Bostads AB Mimer.

– De här nya bostäderna och parkeringsplatserna är ett exempel på hur vi på Peab arbetar för att förbättra vardagen där människor lever sina liv. Att projektet dessutom har högt miljöfokus känns extra bra, säger Nils Staffansson, regionchef Peab.


Kvarteret Förseglet, Öster Mälarstrand, Västerås
Förseglet ligger på ett av Västerås mest attraktiva områden och utvecklas av Mimer i samverkan med andra intressenter. Förseglet omfattar totalt 5 hektar byggbar mark och på platsen utvecklas nu strandnära bostadsrätter, hyresrätter och lokaler. Mimer kommer att i etapp 1 bygga 183 hyresrätter fördelat i sex huskroppar. Ett projekt som beräknas vara klart Q4 2024. En illustration som visar Mimers hus bifogas i pressmeddelandet.


Källa: Mimer