Lyckad solcellssatsning ger mersmak hos Castellum


2021-05-10

Lars Bernhäll, teknisk förvaltare Castellum, vid solcellerna.
Bild: Castellum
Lars Bernhäll, teknisk förvaltare Castellum, vid solcellerna.

<span><span><span>På taket över Kök11 och Idrottsklinikeni Företagsstaden I11 i Växjö finns den 430 kvadratmeter stora solpanelsytan.</span></span></span>
Bild: Castellum
På taket över Kök11 och Idrottsklinikeni Företagsstaden I11 i Växjö finns den 430 kvadratmeter stora solpanelsytan.

Ett år har passerat sedan Castellum investerade i Växjös då största privata solcellsanläggning. Den 430 kvadratmeter stora solpanelsytan återfinns i Företagsstaden I11 på taket över Kök11 och Idrottskliniken.

Efter ett år i produktion kan Castellum konstatera att anläggningen har producerat 59 000 kWh, vilket täcker en tredjedel av hela byggnadens energiförbrukning och motsvarar årsförbrukningen för tre eluppvärmda villor.

– Det känns jättebra att ha genomfört en så konkret och mätbar insats för att minska vårt klimatavtryck. Med ett bevisat gott utfall kan vi nu gå vidare och kika på fler tänkbara anläggningar i Växjö, säger Lars Bernhäll, teknisk förvaltare Castellum.

Att solcellsanläggningen installerats just på den aktuella byggnaden beror på hyresgästernas verksamhet och deras energiprofil, då dessa hyresgäster förbrukar i särklass mest energi i Företagsstaden I11. Verksamheterna i flera av lokalerna bedrivs även kvällstid samt helger och detta möjliggör användandet av den egenproducerade fastighetselen i större utsträckning. Solcellsproduktionen ska användas till byggnadens egen elförbrukning och Castellum ska sälja minimalt med el för att ej konkurrera med elbolagen.

– Vi har endast sålt 13 kWh under året vilket visar att anläggningen är väl dimensionerad. För att dimensionera solcellsanläggningen har vi tittat på byggnadens förbrukning över tid och anläggningen levererar enligt förväntan, fortsätter Lars Bernhäll.

Castellums satsning "100 på sol" är en av nordens största satsningar på solceller. Målet med projektet är att till 2025 bygga hundra solcellsanläggningar på våra byggnader och är en av nyckelfaktorerna till att bli 100 % klimatneutrala till senast år 2030. Installationen i Växjö är nummer 39 i ordningen.


Källa: Castellum