Ny miljöbyggd förskola spar energi och miljö för Nordanstigs kommun


2021-05-18

Friendly Buildings förskola \
Bild: Koljern
Friendly Buildings förskola "Rektangel".

I Gnarp, Nordanstigs kommun, byggs nu en förskola med 8 anpassningsbara avdelningar som skall ersätta 3 befintliga förskolebyggnader. Friendly Building som levererar förskolan bygger alla sina hus som internationellt certifierade passivhus för lägsta möjliga energiförbrukning. Förskolan i Gnarp kommer dessutom att få solpaneler för egen produktion av el, batteri för lagring av el och kapning av effekttoppar samt ett system för återvinning av regnvatten.

I ett led att fortsätta driva utvecklingen mot mer hållbara och miljövänliga lösningar byts betonggrunden ut mot en Koljern-grund som består av bärande element av Foamglas. Även betongbjälklag har nyligen bytts ut till trä med bibehållna ljudegenskaper för att erhålla ett helhetskoncept helt utan betong.

Byggprocessen är rationell; både grunden och resten av förskolan byggs med prefabricerade element och moduler, vilket minskar byggtiden avsevärt. Två veckor för att färdigställa grunden utan torktid, samt 4 dagar för att få ett vädertätt skal, är imponerande. Planen är att förskolan skall vara inflyttningsklar i höst.

– Vi vill vara med och driva utvecklingen framåt i allt vi gör och vi nöjer oss aldrig med lagom. Det är väldigt roligt att se intresset och engagemanget från Nordanstigs kommun i vår förskola samt de tekniska lösningar vi har som gör att både produktion och drift av förskolan görs med lite energi och cirkulärt tänk, säger Ingrid Westman, VD Friendly Building

– Vårt arbete går ut på att hjälpa kunder att bli mer hållbara. För oss innebär hållbarhet lång teknisk prestanda som möjliggör återbruk och cirkulärt produktflöde, samt lägsta möjliga klimatavtryck i produktion, drift och demontering. Koljerntekniken möjliggör just detta och kan i många fall helt ersätta isolerad betong. Vi brinner extra mycket för att jobba med partners som vill vara med och förändra branschen radikalt, säger Henning Eliasson, VD Koljern Nordic.


Källa: Koljern Nordic