"Finns behov av arbetskraft i minst tio år till framöver”


2021-06-04

Oskar Ekström, vd på NEK, Fredrik Eklund, rektor vid Astar i Luleå, Fanny Skott, kundansvarig Professionals Nordoch Elin Rubin, Konsultchef, nöjda med utbildningen, där Josefine Pettersson (till höger) går mot en anställning efter en snabbutbildning.
Bild: Thorengruppen
Oskar Ekström, vd på NEK, Fredrik Eklund, rektor vid Astar i Luleå, Fanny Skott, kundansvarig Professionals Nordoch Elin Rubin, Konsultchef, nöjda med utbildningen, där Josefine Pettersson (till höger) går mot en anställning efter en snabbutbildning.

Det råder byggboom i stort sett hela Norrland, och inom byggbranschen är behovet av mark- och anläggningsarbetare stort. Nu har Professionals Nord, ett rekryteringsbolag, som har initierat ett samarbete ihop med Astar. Tillsammans har de tagit fram en utbildningsplan och skräddarsytt en utbildning till bygg- och anläggningsföretaget NEK. Denna gemensamma satsning väljer de tre aktörerna att kalla för Anläggningsskolan. Inom kort kommer därmed 11 nyutbildade anställda kunna möta framtidens behov inom byggbranschen.

Det är första gången Astar i Luleå sätter ihop den här typen av utbildning till ett företag, men förmodligen inte den sista. Inom kort kommer Astar i Luleå att vara ett valideringscenter mot Arbetsförmedlingen, där det går att validera sig i kurser inom bygg och anläggning för att bli behörig att arbeta inom byggbranschen.

– I och med att vi är en byggskola så kan vi skräddarsy utbildningar mot olika företag och dess behov, säger Fredrik Eklund, rektor vid Astar i Luleå.

Oskar Ekström, VD vid NEK, är positiv till att skräddarsy utbildningar mot företag.
– Jag tycker att det är ett otroligt bra upplägg och definitivt något som man kan spinna vidare på, säger han.

För NEK är detta något som de provar för första gången men de kommer troligen att göra om det, berättar Ekström vidare.
– Jag är helt övertygad om att detta kommer att vara en återkommande utbildning. Nästa år har vi säkert tio personer till som går den, säger han förhoppningsfullt.


”Ett framtidsyrke”
Enligt Ekström är det en bransch som är i ett stort behov av arbetskraft fram över.
– Framtiden inom mark- och anläggningsbranschen ser väldigt ljus ut, det kommer att finnas behov av den här typen av arbetskraft i minst tio år fram över. Jag skulle definitivt säga att det är ett framtidsyrke. Det har att göra med alla dessa stora satsningar som görs i norra Sverige just nu och flera år framöver, säger han.

För att hitta intressenter har Professionals Nord rekryterat och anställt den arbetskraft de behöver.


Anställning direkt lockade många
Av 650 ansökningar valdes till slut elva personer ut för att få genomgå en veckas snabbutbildning på Astar i Luleå.
– Intresset har varit enormt, vi har totalt fått in 650 ansökningar, berättar Elin Rubin, konsultchef, på Professionals Nord.

Efter en vecka på snabbutbildningen blir samtliga anställda direkt hos Professionals Nord för att sedan bli uthyrda till NEK.

En av alla dessa 650 sökande är 19-åriga Josefine Pettersson, som nu påbörjat utbildningsveckan och därmed är klar för anställning. Hon kommer tidigare från gymnasiet och en utbildning inom djursjukvård.


Hur kom det sig att du bytte bana?
– Jag kände att min gymnasieutbildning inte riktigt var något för mig, och så kommer jag från en familj som kör traktor och grävmaskin och jobbar som grovarbetare inom mark och anläggning, så det intresset kommer nog från familjen, säger Josefine.

Josefine kom i kontakt med utbildningen via annonser från Professionals Nord och tog tillfället i akt att söka med förhoppningen om att få in en fot i branschen. Efter en veckas snabbutbildning inom mark och anläggning har Josefine Pettersson nu en anställning i branschen.

– Det är såklart jätteroligt och det känns otroligt spännande, säger hon.

Efter en veckas snabbutbildning på Astar som bland annat innehållit att lägga plattor, köra ”paddor”, lägga kantsten och göra studiebesök går nu samtliga mot en anställning och en förhoppningsvis ljus yrkesväg till mötes.


Källa: Thorengruppen