Plåt & Ventbranschen visar vägen med framgångsrik branschskola


2021-06-04

Plåtslagarelever i arbete på PVF Teknikcentrum.
Bild: Jezzica Sunmo
Plåtslagarelever i arbete på PVF Teknikcentrum.

PVF Teknikcentrum är en av 9 utvalda skolor som just nu ingår i Skolverkets Branschskoleförsök. Unikt ägarskap och stöd från både fackförbund och arbetsgivarorganisation har dessutom gjort PVF Teknikcentrum till den aktiva modellen för Skolverkets pågående branschskolesatsning.

Skolverkets försöksverksamhet med branschskolor startade 2018 och ska utvärderas 2023. Upplägget innebär att utvalda branschskolor erbjuder yrkesutbildning på gymnasial nivå inom yrkesområden som är efterfrågade på arbetsmarknaden. Huvudmän för yrkesutbildningar kan via Skolverket söka statsbidrag för att skicka sina elever till branschskolorna inom försöket. Bidragsbeloppet uppgår till högst 50 000 kronor per elev och läsår, max fem elever per yrkesområde.

Branschskolan PVF Teknikcentrum erbjuder utbildningar inom byggnadsplåtslageri och ventilation. Skolan är belägen i Katrineholm och utbildar i dagsläget 110 gymnasieelever och företagslärlingar per år. Med 30 års erfarenhet av att vara just branschskola står verksamheten även modell för försöket. Det dubbla ägandeskapet från Byggnads och Plåt & Ventföretagen är en starkt bidragande framgångsfaktor.

 – Att alla bevakar sina intressen, men inte har något vinstkrav på skolan, ger stor trovärdighet och fokus på att leverera bästa tänkbara utbildning, säger Niklas Angelöf, utbildningsrådgivare plåtslageri, PVF Yrke & Utbildning.

Även siffrorna talar sitt tydliga språk. Strax över 7 miljoner kronor utnyttjades av olika huvudmän under 2019/2020. Av dessa medel stod utbildningar inom byggnadsplåtslageri på PVF Teknikcentrum för hela 57 procent.

 – Vi har givetvis ett försprång eftersom vår branschskola var mycket väl fungerande redan vid starten av försöket. Branschskolesatsningen hjälper oss att vidareutvecklas och utöka så att vi kan fortsätta vara en förebild för fler branscher och bristyrken, säger Niklas Angelöf.


Källa: PVF