Roger har siktet på Mästarbrevet


2021-06-07

Gesäll Roger Seaton Berg.
Bild: Fasadgruppen
Gesäll Roger Seaton Berg.

Det var kärlek vid första ögonkastet. Roger var 16 år och gick första året på Bygg- och anläggningsprogrammet, när han fick pröva på att mura för första gången.
– Jag märkte direkt att jag hade fallenhet för hantverket. Dessutom var min morbror murare, så jag valde inriktning mureri till andra året, berättar den nu 44-årige muraren.

Roger tog sin examen i mitten av 90-talet och började direkt som murarlärling.

– Det var ingen dans på rosor. Jargongen var betydligt tuffare på den tiden. Men jag ville verkligen bli murare och såg upp till de äldre kollegorna. Jobbet var både tufft och roligt på samma gång, minns Roger.

Ända sedan Roger tog sin gymnasieexamen har han varit muraryrket trogen. Kärleken till hantverket går inte att ta miste på.

– Murare är ett av världens äldsta yrken och det tycker jag är riktigt häftigt. Hantverket innebär att du måste behärska otroligt många moment – och dessutom är varje projekt unikt. Därför är det nästan omöjligt att bli less, säger Roger och fortsätter:

– När vi renoverar historiska byggnader inom Valvet Fasad, behöver vi även ha förmågan att sätta oss in i hur dåtidens murmästare tänkte. Det är både intressant och utmanande. Ibland får vi utgå från en gammal svart-vit ritning utan mått – och då är det tacksamt att ha lite rutin och duktiga kollegor att rådfråga.


Initiativ från Fasadgruppen
Med sin gedigna erfarenhet är Roger numera lagbas och också en av dem som tar emot lärlingar. Han försöker ha en mjukare ledarstil än den han växte upp med.

– Min ambition är att vara prestigelös och lyhörd. När alla får komma till tals hittar vi fram till de bästa lösningarna i varje projekt. Gentemot lärlingarna försöker jag vara pedagogisk och schyst.

Om de kommer i tid till jobbet och visar respekt för kollegorna, ger jag gärna jättemycket av min tid tillbaka. Det är viktigt att de tycker att arbetet är kul.

Under 2020 var Roger en av ett antal medarbetare inom Fasadgruppen som tog Gesällbrev – murarens kvalitetsgaranti.

– Min erfarenhet lade väl grunden till att jag överhuvudtaget var aktuell för Gesällbrev. Initiativet kommer helt och hållet från Fasadgruppen. De har verkligen peppat och inspirerat oss att göra detta. Det känns oerhört kul!

Efter att ha klarat ett teoriprov och fått sitt hantverk godkänt väntar Roger nu på att få hämta ut sitt Gesällbrev i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Därefter är siktet inställt på Mästarbrev.

– Mig veterligen finns det inte så många murmästare kvar idag. Om inga vågar pröva kommer ju mästarna förvinna så småningom – och det vore väldigt synd.


Ett livslångt lärande
Fritiden då; finns det någon energi kvar på eftermiddagarna med tanke på hur fysiskt ansträngande muraryrket är?

– Vi har två tvillingtjejer på fem år hemma så det finns att göra, haha! Men om jag har stått utomhus och jobbat i åtta timmar föredrar jag att bara vara hemma på eftermiddagen. Min starka sida är att lattja – och det älskar tjejerna.

Vi brukar leka leken ”Råttis” då min hand är en råtta som har rolig röst, kittlas och kan hämta massa konstiga saker, säger Roger och spricker upp i ett leende. Trots alla sina år inom muraryrket är

Roger fast besluten om att fortsätta på inslagen väg.

– Det är så kul med alla kulturhus som vi får renovera nu inom Valvet Fasad. Jag lär mig nya saker varje dag – och det säger väl något om hur brett det här yrket är. Efter alla år har det även infunnit sig en yrkesstolthet. Insikten om att det vi murar upp idag kommer att synas en lång tid framöver, sporrar en till att göra sitt yttersta.


Om Roger:
Bor
: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.
Familj: Frun Emily och enäggstvillingarna Alice och Lily, 5 år.
Gör just nu: Renoveringsprojekt på Rosenbad.
Favoritfasad: Astoria på Nybrogatan i Stockholm.
Fritidsintressen: Golf, poker, vin och champagne – och så familjen förstås.
Nyckelpersoner i yrkeslivet: Micke Eriksson och Björn Jernebring; oerhört duktiga murarkollegor och vänner som betyder mycket för min utveckling som eventuell mästare. Även den sällsynt skicklige muraren Peter Haupt som har lärt mig otroligt mycket.
Dold talang: Är hyfsat duktig på skådespeleri. Kan imitera Arne Weise rätt bra.
Udda erfarenhet: Deltog under tio veckor i tv-programmet Farmen Afrika, år 2004. ”En kompis sökte å mina vägnar, han vet hur jag blir när jag inte får käk, haha!”


Källa: Fasadgruppen