Succé när modigt byggprojekt går i delmål


2021-07-28

Översikt innergården Slakteriet.
Bild: Caroline Benson
Översikt innergården Slakteriet.

Ängelholmshem satte under 2018 spaden i marken för bolagets största och kanske mest betydelsefulla byggprojekt hittills. På en central 10 164 kvm stor tomt skulle bolaget bli först ut i utvecklandet av en helt ny stadsdel genom att bygga totalt 271 hyresrätter och fem kommersiella lokaler. Med en tydlig stadskaraktär och stationsnära läge var uppgiften att sätta prägeln på den nya stadsdelen Stationsområdet.

Uthyrningen av projektets första etapp, kvarteret Slakteriet, inleddes mars 2020. Med sina 154 hyresrätter ansågs det vara en utmaning att hyra ut samtliga på en gång, särskilt med tanken på att bolaget tidigare inte byggt i sådan skala. En uppgift som utmanades ytterligare av covid-19.

– Vi hade precis öppnat uthyrningen av kvarteret Slakteriet när covid-19 slog till. Vi fick tänka om och visst hann man bli nervös. Men intresset har generellt varit väldigt stort från start, förklarar kundcenterchef Maria Bertilsson.

– De planerade visningshelgerna ersattes med digitalt material och privata visningar. Runt 40 visningsdagar blev det och det var kul att få se hur imponerade och positivt överraskade besökarna blev av kvaliteten på husen och lägenheterna, berättar Frida Raeburn kvartersvärd på området.

Ängelholmshems projekt ligger i framkant miljömässigt och byggnaderna certifieras enligt Miljöbyggnad silver som ställer krav på låg energianvändning, bra ljudisolering, och god luftkvalitet. Husen har solceller på taken som står för 15 procent av hushållens elförbrukning, och med över 900 cykelparkeringar pekar Ängelholmshem ut riktningen för hur denna gröna nya stadsdel i Ängelholm ska se ut.

Under april månad började så inflyttningen på kvarteret Slakteriet. Då fanns det ett fåtal lägenheter kvar för uthyrning, men redan den 5 maj signerades det sista hyreskontraktet för kvarteret och succén är ett faktum.

– Vi har förstått att det funnits en del tvivel om huruvida vi skulle lyckas hyra ut våra lägenheter. Det är ett modigt projekt; stort, oprövat och med hög kvalitet. Vi bygger med bekvämligheter som tvättmöjligheter, diskmaskin och inglasade balkonger i varje lägenhet vilket naturligt reflekteras i hyresnivån. Vi är otroligt glada över att alla våra lägenheter på kvarteret Slakteriet är uthyrda och det är särskilt roligt att 39 procent av de inflyttande kommer från andra kommuner och att vi kunnat bidra till att kommunen växer, fortsätter Mats Nilsson VD på Ängelholmshem.

– Det känns bra att gå i mål med den första etappen av det här respektingivande projektet, resultatet och intresset har överträffat alla våra förväntningar. Det är ett fantastiskt stadsutvecklingsprojekt som nu gett denna del av Ängelholm en helt ny identitet med liv och rörelse. Vi har hört från flera håll hur bra hyresgästerna redan trivs och det är vi väldigt glada för, inflikar styrelseordförande Bengt Jansson.

Men helt i mål är Ängelholmshem inte än. Den andra etappen, kvarteret Rökeriet, består av 117 hyreslägenheter från tvåor på 46 kvm till fyror på 94 kvm med inflyttning i maj 2022. Den 9 augusti öppnar uthyrningen på Ängelholmshems webbplats och intresset är redan väldigt stort.

– Under uthyrningen av den första etappen har vi träffat många som velat vänta in den andra etappen och det är många som hör av sig och vill veta vad som gäller, så vi förväntar oss stort intresse när de sista 117 lägenheter släpps. Vi hyr ut efter köpoäng, vilket innebär att den med flest köpoäng som lämnat en intresseanmälan samt uppfyller Ängelholmshems krav ges möjlighet att signera ett lägenhetsavtal, förklarar ansvarig uthyrare Stefan Persson.


Källa: Ängelholmshem