Byggelements ECO-Prefab minskar koldioxidutsläppen med 153 ton


2021-08-04

Tack vare ECO-Prefab har projektet sparat in koldioxidutsläpp motsvarande 1700 bilresor mellan Stockholm och Göteborg.
Bild: Peab Industri
Tack vare ECO-Prefab har projektet sparat in koldioxidutsläpp motsvarande 1700 bilresor mellan Stockholm och Göteborg.

Peabs bygge av Brf Mälarparken i Södertälje är i full gång. För att minska klimatavtrycket används Byggelements nyutvecklade koncept ECO-Prefab vilket får ner projektets utsläpp av koldioxid med 153 ton.

Byggelement introducerade i början av 2021 det klimatförbättrande konceptet ECO-Prefab. När Peab Bostad nu bygger Brf Mälarparken i Södertälje består samtliga plattbärlag, skalväggar, putsbärarväggar och balkonger av Byggelements produkter med en lägre andel cement.
– Vi minskar projektets koldioxidutsläpp med 153 ton. Det motsvarar 1700 bilresor mellan Stockholm och Göteborg. Därtill använder vi grön el i fabrikerna och transporterar en del av väggarna på järnväg, säger Tobias Rönje som är försäljningschef på Byggelement.

Fredrik Johansson, teknisk chef på Byggelement, beskriver framtagandet av ECO-Prefab som en spännande och lärorik process.
– Vi har inte bara ersatt en del av cementen med slagg utan vi har även optimerat bindemedelshalten och fått ner själva mängden bindemedel. I nuläget kan vi ersätta cementen med upp till 32 procent slagg. Produkten kallas Merit och framställs av SWECEM via våtgranulering och malning av masugnsslagg från råjärnstillverkning, säger han, och fortsätter:

– En utmaning med att minska andelen cement i betongen är att härdtiderna blir längre. Men nya och spännande innovationer kommer göra att vi får ner härdtiderna samtidigt som koldioxidbelastningen minskar ytterligare. Framtiden för betong är ljus.


Källa: Peab Industri