Nya gång- och cykelvägar skapas på Berget som växer så det knakar


2021-08-12

Nu skapas nya gång- och cykelvägar i närheten av universitetet på Berget.
Bild: Hanna Wimander
Nu skapas nya gång- och cykelvägar i närheten av universitetet på Berget.

Området runt universitetet växer snabbt. Med studerande och personal på campus, Piteå Science park, en full företagsby och många bostäder blir det många människor som rör sig på området. Nu startar bygget av nya gång- och cykelvägar för att skapa en trygg och säker trafikmiljö för alla.

Utvecklingen av området på Berget i direkt anslutning till universitetet och Acusticum är ett långsiktigt och strategiskt viktigt projekt. Området är numera en stadsdel med ett campus, attraktiva bostäder samt en unik kombination av verksamheter inom kulturella och kreativa näringar likväl som inom energi och miljöteknik.

Under de senaste åren har flera stora byggprojekt genomförts. Vissa är färdigställda och har redan hyresgäster, medan andra pågår för fullt.

Även infrastrukturen på området har förbättrats med nya infartsvägar, gång- och cykelvägar samt mötesplatser. Inom kort startar arbetet med ytterligare två nya belysta gång- och cykelvägar på sträckorna mellan Kunskapsallén och Nygatan (mellan Ängsgården/Berggården och de nya hyreslägenheterna) samt längs med Akustikgränd.

Akustikgränd kommer efter ombyggnationen att stängas för genomfart för att skapa ett tryggt område och styra trafiken till huvudinfarten via Kunskapsallen. På Nygatan kommer även en hastighetsdämpande åtgärd utföras i anslutning till den nya gång- och cykelvägen.

Arbetet utförs i samarbete med Pireva som ska anlägga en ny dagvattenledning. Projektet beräknar vara klart under hösten 2021.


Källa: Piteå kommun