Radon förekommer även i nybyggda bostäder


2021-08-31

Bild: ACATRAIN Radonmätning AB

Många tror att det endast är äldre fastigheter som kan ha problem med radon. Så är det inte enligt Dag Sedin som är ordförande för Svensk radonförening. Han berättar att det finns flera exempel på nybyggda fastigheter som har för höga radonhalter.

Ofta uppmärksammas de höga halterna först efter en ombyggnation men då har människor redan bott i husen under lång tid.

– Nyproduktion ska vara radonsäkrade men det är tydligt att det inte alltid mäts. I slutbesiktning ska en radonmätning göras men det förekommer att det inte görs, säger Dag Sedin.

85 procent av radonet kommer från marken, så allt beror inte på valet av material. Boverket är tydliga i sina regler och rekommendationer för hantering av radon: ”Byggherren ansvarar för att dessa regler uppfylls vilket medför att kontrollplanen i flertalet fall har kontrollpunkter för förebyggande radonåtgärder”. Boverkets byggregler anger att gränsvärdet för radonhalt och gammastrålning i nya byggnader är 200 Bq/m3 inomhusluft respektive 0,3 µSv/h. Detta gäller för rum där människor vistas mer än tillfälligt.

– Det enda sättet att få veta radonhalten är att mäta. Jag kan bara återigen påtala att det är bekymmersamt att många inte tar ansvar för dessa kontroller och att det gör att människor idag lever i bostäder med förhöjda värden, avslutar Dag Sedin.

Radon är näst efter rökning den största orsaken till lungcancer i Sverige. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att ca 500 lungcancerfall per år orsakas av radon.


Källa: ACATRAIN Radonmätning AB