Malmö med fingertopparna – taktila Malmöbyggnader ställs ut på Malmö Museer


2021-09-27

Bild: Viktor Jonasson

Malmö med fingertopparna är en utställning med taktila Malmöbyggnader som visar hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla. Visas på Teknikens och Sjöfartens hus, Malmö Museer 24 september 2021–27 februari 2022.

Går det att räkna fönstren på Turning Torso med bara fingertopparna? Ja, om huset är en meter högt, ett par decimeter i omkrets och står på en sockel. I utställningen ställs tolv taktila Malmöbyggnader ut som ett exempel på hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla.

– I den här utställningen möts två frågor som är högaktuella för Malmö Museer just nu: Hur kan vi när vi öppnar vårt nya visualiseringscenter samarbeta med synskadade och hur har pandemin ändrat vår syn på taktilitet? säger Josefine Floberg, utställningschef på Malmö Museer.


Taktil arkitektur
En stad kan upplevas med flera sinnen men vi hänger nästan upp alla våra intryck på det visuella. Taktil arkitektur är ett sätt att göra stadsrummet mer tillgängligt för den som ser med händerna. Det är arkitektur som upplevs genom beröring. Idag finns det ledstråk för att personer med nedsatt syn ska kunna ta sig fram i stadsrummet. Men det har inte varit möjligt för en synnedsatt att uppleva hur staden är utformad.

Modellerna, som är i skala 1:250 och består av en miljövänlig beständig plast, har modellerats av stadsbyggnadskontorets 3D-team och printats i den egna modellverkstaden. Att skriva ut Sankt Johanneskyrkan tar ett dygn, medan Stadsbiblioteket eller Turning Torso tar lite mer än två dygn. Utställningen växer hela tiden med nya modeller.

För idéen bakom taktil arkitektur står Johanna Hesselman, stadsbyggnadskontorets tillgänglighetsrådgivare. Utställningen är ett samarbete mellan Stadsbyggnadskontoret, Malmö stadsbibliotek och Form/Design Center. För att undvika smittspridning finns engångshandskar och handsprit på plats i utställningslokalen.


Fakta: Utställningen
Utställningsperiod: 24 september 2021–27 februari 2022
Plats: Malmö Museer, Teknikens och Sjöfartens hus Malmöhusvägen 7


Källa: Malmö stad