Nytt stöd gör det billigare att energieffektivisera flerbostadshus


2021-10-04

Bild: Installatörsföretagen

I dag börjar det nya stödet för energieffektivisering av flerbostadshus att gälla. Installatörsföretagen har varit med från början drivit på arbetet. Med stödet kan fler energisparande åtgärder bli lönsamma.

– Det här stödet är välkommet! För samhället och Sveriges klimatomställning är det här ett viktigt stöd och det har installationsbranschen påpekat länge. Förhoppningsvis kommer fler fastighetsägare nu se möjligheterna att energieffektivisera med smarta renoveringar, säger Ola Månsson, vd Installatörsföretagen. 

Bostads- och servicesektorn står för ungefär 40 procent av Sveriges totala energianvändning. Och av Sveriges flerbostadshus kommer ett stort antal snart att överstiga 50 år med stora renoveringsbehov som följd. Så mycket som tre av fyra flerbostadshus som är i behov av renovering kan halvera sitt energibehov.

– Energieffektivisering måste se till fastighetens hela livslängd. Nybyggnadsfasen är självklart viktig men vi får inte glömma underhåll och drift. Det är där de stora vinsterna kan göras, säger Ola Månsson.

Energieffektivisering kan uppnås genom tekniska åtgärder, renoveringar och beteendeförändringar, eller genom en kombination. Ett exempel är värmeåtervinning via ventilation och byte av termostatventiler inklusive injustering (dvs. anpassa inställningar på ventilation och värmesystemet till byggnadens verksamhet). Med det nya stödet kan fastighetsägare kan få stöd för upp till hälften av kostnaderna för åtgärder som förbättrar energiprestandan med minst 20 procent.


Källa: Installatörsföretagen