Fortsatt expansion av solceller i Stockholm


2021-10-19

Nya solceller på byggnaden Sing Sing vid KTH Campus i Stockholm.
Bild: Akademiska Hus
Nya solceller på byggnaden Sing Sing vid KTH Campus i Stockholm.

Akademiska Hus gör ännu en jättesatsning på solceller i Stockholm. Den här gången är det sex nya solcellsanläggningar som står startklara vid KTH:s campusområde på Östermalm. Anläggningarna ska generera 220 000 kWh miljövänlig el varje år och är en del i Akademiska Hus arbete för att uppnå en nollvision för sitt klimatavtryck.

Nyligen driftsattes sex nya solcellsanläggningar på Campus Solna som tillsammans genererar 360 000 kWh/år. Näst i tur är KTH Campus där Akademiska Hus har investerat 4 miljoner kronor i sex nya anläggningar som bland annat har placerats på byggnaderna Sing Sing, Undervisningshuset och Maskinteknik. Sammanlagt täcker solcellerna en yta på cirka 1 400 kvadratmeter och säkrar att KTH:s campusområde förses med förnybar energi.

– Tillsammans med våra kunder lägger Akademiska Hus stor kraft på att nå en mer hållbar energiförsörjning och stärka våra campusområdens gröna profil. Med fler solceller på taken skapar vi energismarta byggnader samtidigt som vi bidrar till omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus.


Ambitiösa klimatmål
Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och har beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Viktiga delar i bolagets hållbarhetsarbete är att minska mängden levererad energi och att satsa på förnybara energikällor. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat cirka 800 kvadratmeter solceller på ABE-skolan och Försvarshögskolan vid KTH Campus som genererar 115 000 kWh per år. När de sex nya anläggningarna nu driftsätts kommer alltså cirka 335 000 kWh solenergi totalt att produceras per år på campusområdet.  

Investeringen i solceller är en av flera hållbara insatser som Akademiska Hus har gjort på KTH Campus. Stort fokus har lagts på det kontinuerliga energiarbetet med löpande investeringar i både beprövad och ny teknik såsom förbättrad styrning av dragskåpsventilation och optimering av värmeåtervinningssystem. Forskningssamarbeten med KTH inom smarta byggnader har bland annat resulterat i nya verktyg och affärsmodeller kopplat till AI och maskininlärning med syftet att optimera och styra effektbehovet av värme och kyla utan att göra avkall på inomhusklimatet. Sammantaget har insatserna bidragit till att behovet av levererad energi har nära halverats på KTH Campus mellan åren 2000 och 2021.


Källa: Akademiska Hus