Fatsighetsbolag möjliggör eldriven båtpendling för boende


2021-10-21

M/S Silvia.
Bild: Bonava
M/S Silvia.

Den 26 oktober startar Nackalinjen, en eldriven pendelbåtlinje mellan Nacka och centrala Stockholm. Bonava delfinansierar projektet som är ett grannskapsinitiativ av boende i Tollare, ett område där Bonava har utvecklat cirka 1100 bostäder. Nackalinjen inleder nu en testperiod som efter utvärdering på sikt kan komma att komplettera befintlig kollektivtrafik.

– Nackalinjen är ett hållbart och trevligt alternativ för de boende i Tollare som önskar att ta sig sjövägen mellan Nacka och centrala Stockholm. För oss, som utvecklar områden med målet att skapa lyckliga grannskap, är det glädjande att få möjlighet att stödja detta unika grannskapsinitiativ. Det kommer att tillföra nackaborna högre livskvalitet, säger Fredrik Hemborg, Sverigechef, Bonava.

Nackalinjen kommer att trafikera rutten Lännersta - Tollare - Saltsjö Duvnäs - Björknäs - Skuru - Nybroviken tre dagar i veckan under hösten. Det finns sittplatser med bord, wifi och servering för cirka 40 personer.

M/S Silvia är en ombyggd landstigningsbåt från andra världskriget och världens första båt där man har återanvänt batterier från uttjänta Teslabilar och anpassat till marin användning. Båtens ålder, att batterierna är begagnade och att drivmedlet är förnyelsebart, gör fartyget till ett mycket hållbart transportmedel.

Efter genomförd testperiod kommer Nackalinjen att utvärderas, innan vidare beslut om en fortsättning fattas och planer utvecklas på en större och snabbare båt, fler bryggor och fler avgångar.


Källa: Bonava