Så kan olyckor minska vid byggutfarter i Göteborg


2021-10-22

Bild: Mikes-Photography/Pixabay

En kombination av olika åtgärder kan minska olyckor med cyklister och gående vid byggutfarter, enligt en forskningsrapport från VTI.

Resultaten visar att de utvärderade teknik- och produktlösningarna i infrastrukturen riktade mot cyklister har en begränsad möjlighet att förbättra säkerheten vid byggutfarter. Forskningsresultatet visar att de hade liten effekt på cyklisternas hastighetsanpassning, att lösningarna inte alltid uppmärksammades och att de var svåra att tolka för cyklisterna.

Det mest effektiva vore därför att synliggöra själva fordonet på ett bättre sätt – antingen genom varningslyktor eller med ett system som på annat sätt hjälper cyklisterna att titta åt rätt håll. En annan möjlighet är sådant som omedvetet påverkar cyklisten till ett mer trafiksäkert beteende, som vägmarkeringar. Det som har störst potential att rädda liv, enligt forskarna, är en kombination av åtgärder i och utformning av motorfordonen, förarutbildning samt säkerhetssystem.

Säkerheten för oskyddade trafikanter blir också bättre om de ansvariga tillämpar de regler och riktlinjer som finns i Göteborgs kommuns cykelprogram och som styr byggtrafikens rutter och tidpunkter för att undvika konflikter.


Fördjupande läsning:
Klicka här för att läsa rapporten Byggtrafik i Göteborg. Planering och genomförande för ökad säkerhet för cyklister och fotgängare.


Källa: VTI