World Trade Center i Karlskrona invigs


2021-11-10

Med Word Trade Center får Karlskrona en ny central mötesplats.
Bild: FOJAB

Med Word Trade Center får Karlskrona en ny central mötesplats.



Den lummiga innergården.
Bild: FOJAB
Den lummiga innergården.

Den 10 november invigs Karlskronas World Trade Center, portalbyggnaden i den nya centrala stadsdelen Pottholmen. En femvånings kontorsbyggnad med fasad i veckad cortenstål, som anspelar på områdets industrihistoria.

Pottholmen är i färd med att omvandlas från slutet bangårdsområde till Karlskronas nya entré. Med World Trade Center, ritad av FOJAB i samarbete med fastighetsägaren OBOS Kärnhem, får staden en ny mötesplats på strategiskt läge intill resecentrum och järnvägstorget.

– Jag är stolt över att OBOS Kärnhem kan bidra till att skapa ett nav för näringslivet i regionen och WTC Karlskrona blir en symbol för regionens nytänkande och framåtanda. Tillsammans med FOJAB har vi skapat en modern och flexibel kontorsbyggnad med stort miljöfokus, säger Malin Svensson, vd för OBOS Kärnhem.

De bärande arkitektoniska elementen är hämtade från omgivningarna: varvet, militärhistorien och skärgården. Byggnaden har formen av ett klassiskt stadskvarter med enkla volymer kring en lummig innergård. Fasadens komposition lånar från Karlskronas historiska gatubilder, samtidigt som ett band av låga fönster skapar ljusa, behagliga rum.

– Vi vill ta vara på utsikten mot havet och grönskan, och den djupt veckade fasaden skuggar sig själv så man slipper jalusier. Samtidigt blir det en vacker skuggverkan på fasaden som gör den levande, säger ansvarig arkitekt Stefan Johannson på FOJAB.

Det rustika och robusta cortenstålet förankrar huset till platsen, med anspelningar både till Falu rödfärg och stadens historia av båtbyggande och varvsindustri.

– Stålet tål kustklimatet bra och kommer bara att bli vackrare med åren, säger Stefan Johansson.


Källa: FOJAB