Peabs platschef utsedd till Årets betongentreprenör


2021-11-19

Peabs platschef Tobias Strömdahl på Liljevalchs+.
Bild: Mattias Bardå
Peabs platschef Tobias Strömdahl på Liljevalchs+.

Tobias Strömdahl, Peabs platschef för nybyggnationen av Liljevalchs+, är Årets betongentreprenör enligt juryn på den årliga Betonggalan. I sin motivering lyfte juryn bland annat fram Tobias driv att lyckas med detta komplicerade och avancerade projekt med platsgjutna och synliga väggar, golv och tak som kräver bred kunskap om betongens egenskaper.

Varje år hyllas en betongentreprenör som bidragit till att ett speciellt projekt fått ett utmärkt betongutförande, estetiskt och funktionellt eller på annat sätt bidragit till gjutteknikens utveckling. I år vann Peabs Tobias Strömdahl utmärkelsen. Tobias kommenterar det projekt som låg till grund för vinsten.

Vad är det som är så speciellt med Liljevalchs+?
– Byggnaden är helt platsgjuten i betong med ett stort antal detaljlösningar. Det har varit en otroligt krävande process eftersom mycket är nytt och inte har utförts på det här sättet i Sverige tidigare. Alla installationer som el, säkerhet och ventilation, är ingjutna i betongen för att inte synas. Att bygga på det här sättet kräver avancerad planering och ett upplägg där minsta detalj är genomtänkt.


Vad har varit den största utmaningen?
– Gjutningen av taket var ett extra utmanande moment. Jag är stolt över hur vi fått ihop alla delar på ett fantastiskt fint vis. Liljevalchs+ består av tre våningar som sammankopplats med huvudbyggnaden via en glasgång. Här har vi fått visa vilken enastående kunskap vi har när det gäller just betong.


Vad betyder det för Peab att vara totalentreprenör för utförandet av ett så här uppmärksammat projekt?
– Jag hoppas det innebär att vi kan se fram emot nya spännande uppdrag framöver. Vi har märkt att det finns ett stort intresse för våra lösningar när det gäller platsgjuten betong och särskilt vårt erbjudande kring ECO-Betong, där vi delvis ersatt cement som bindemedel i betongen. Det minskar koldioxidutsläppen rejält.


Bakgrunden till satsningen på Liljevalchs+ är behovet av större ytor för utställningar och att slippa stänga Liljevalchs under omhängningsperioder. Tillkomsten av den nya konsthallen innebär nu att antalet utställningar kan fördubblas. Klimatanläggningen och den avancerade säkerheten öppnar för lån av internationell konst till utställningar, en efterlängtad möjlighet. Tillbyggnaden innehåller även en restaurang, en butik och en ny entré. Hela projektet väntas bidra till att ytterligare förstärka Djurgården som ett av landets främsta besöksmål. Liljevalchs+ har ritats av arkitekt Gert Wingårdh och smyckats av konstnären Ingegerd Råman.


Källa: Peab