Klimatsmart satsning i Tomelilla då fjärrvärmen byggs ut till nytt flerbostadshus


2021-12-07

Byggnationen av det nya flerbostadshus i Tomelilla pågår för fullt och för värmeleveransen står Solör Bioenergi.
Bild: Marit Lasson
Byggnationen av det nya flerbostadshus i Tomelilla pågår för fullt och för värmeleveransen står Solör Bioenergi.

Byggnationen av det nya flerbostadshus i kvarteret Yxan i Tomelilla pågår för fullt och nyligen har byggvärmen kopplats på inför vintern. För värmeleveransen står Solör Bioenergi som under året arbetat med att dra in fjärrvärmen via grannfastigheten till det nya bostadshuset som beräknas stå klart under första halvan av 2022. Då kommer hyresgästerna få ta del av klimatsmart värme baserat på biobränsle från lokala leverantörer.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 235 000 användare varje dag. Bolaget finns på 175 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Fjärrvärmen har funnits i Tomelilla sedan 1980-talet och har byggts ut i flera omgångar. Sedan många år tillbaka driver Solör Bioenergi fjärrvärmeanläggningen som förser villor, flerfamiljshus, verksamhets- och industrifastigheter med klimatsmart och hållbar värme. På fjärrvärmeanläggningen finns två biobränslepannor på 6 MegaWatt respektive 2 MegaWatt, som eldas med biobränsle kommer från lokala aktörer. Bränslet består främst av material som blir överskott inom skogsindustrin så som grenar, toppar och sågspån.

I början av året startade byggnationen av ett nytt flerbostadshus i kvarteret Yxan Tomelilla som kommer bestå av 32 lägenheter fördelade på fyra våningar. Solör har fått uppdraget att leverera fjärrvärme till en beräknad leverans av 250 MWh per år. Eftersom stamledningen inte går förbi den nya fastigheten har en lösning arbetats fram där värmen leds in genom en överkoppling från grannfastigheten som sedan tidigare har fjärrvärme.

De markarbeten som pågått under en tid är klara och nu har byggvärmen kopplats på. Därefter kommer leveransen av fjärrvärmen att öka vid inflyttningen som beräknas ske under första halvan av 2022.

– Det är glädjande att vi fått förtroendet att leverera miljövänlig och hållbar värme till ännu en fastighet i Tomelilla. Samtidigt satsar vi stort i nya projekt vid produktionsanläggningen och jobbar tillsammans för hållbara lösningar för framtiden, säger Flemming Rasmussen, regionchef Solör Bioenergi Syd.


Källa: Solör Bioenergi