”Träkronan” får Linköpings nya strandpromenad att blomstra


2021-12-28

Vy över torget (bilden är en illustration).
Bild: TMRW
Vy över torget (bilden är en illustration).

AIX Arkitekter har i samarbete med JM vunnit markanvisningen för bostäder i Linköpings bästa läge. Framskjutet i grönskan intill Stångån ramar det nya huset ”Träkronan” in en ny attraktiv plats i staden.

– Vi har stärkt potentialen och vikten av att sätta den här platsen på kartan. Ett restaurangtorg nära centrum vid vattnet och med kvällssol är ett tillfälle att inte missa, säger Fredrik Ekerhult, ansvarig arkitekt på AIX.

Processen startade som alltid med frågan varför och med fokus inställt på människorna som ska vistas på platsen, både besökande och boende. Svaret blev ett utåtriktat och inbjudande hus med inspiration från parken och naturen, byggt i trä. Likt trädens lövverk ger de generösa balkongerna med jalusierna skugga men anpassas efter de kallare månaderna.

Byggnaden har potential att bli kronan på verket i den nya stadsfronten. Ett hus med trästomme som växlar karaktär med årstiderna och skapar ett välkomnande restaurangtorg under träkonorna vid Stångåns lugna vatten.

– Vi är vana att rita och bygga i trä och valde här att gå ifrån trenden med en helt träfärgad fasad. Samtidigt ville vi ge restaurangen den där wowkänslan med en bra detaljering, inspiration från fransk ombonad bistro men med ljust nordiskt trä, avslutar Fredrik Ekerhult.


Källa: AIX Arkitekter