NCC bygger ny kontorsbyggnad åt IKEA i Älmhult


2022-01-05

Bilden är en illustration.
Bild: Arkitekterna Krook & Tjäder Uulas AB
Bilden är en illustration.

Bilden är en illustration.
Bild: Arkitekterna Krook & Tjäder Uulas AB
Bilden är en illustration.

NCC ska på uppdrag av IKEA Property AB bygga en ny kontorsbyggnad i Älmhult, Future IoS Blåsippan Hub.

– Flexibilitet är ett ledord för Future IoS Blåsippan Hub, som vi nu ser fram emot att bygga tillsammans med NCC. Byggnaden ska hantera olika verksamheter såsom kontor och produktutveckling, säger Niclas Ramström, VD IKEA Property AB.

Den nya byggnaden omfattar 17 000 kvadratmeter och ska huvudsakligen innehålla produktutvecklingsytor för IKEA of Sweden AB:s verksamhet för produktutveckling. Ytorna och installationerna ska byggas och utformas med en stor grad av flexibilitet för förändringar, kompletteringar och ombyggnationer i framtiden.

Byggnaden ska miljöcertifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM och uppnå nivå Outstanding med marginal.

– IKEA:s höga hållbarhetsfokus, liksom den snabba starten och en relativt kort byggtid, ställer ökade krav på såväl planering som utförande. NCC har stor vana av detta från tidigare projekt och vi ser fram emot att tillsammans med IKEA bygga ett högflexibelt kontor med mycket nytänk, säger Ulf Jönsson, affärschef NCC Building Sweden.

Byggstart planeras till mitten av februari och kontoret ska stå klart under 2023. Affären, som är en utförandeentreprenad, uppgår till 340 miljoner kronor och orderregistreras i fjärde kvartalet 2021 i affärsområde NCC Building Sweden.


Källa: NCC