Bygglet och Certway driver tillsammans digitaliseringen av KMA-arbetet hos mindre bolag inom Byggbranschen


2022-01-28

Bild: Bygglet

Bild: Bygglet

Byggbranschen är en av de mest drabbade branscherna när det kommer till arbetsplatsolyckor. Det är en arbetsmiljö där man hanterar stora maskiner eller farliga färger och kemikalier. Det är inte heller ovanligt att man arbetar på hög höjd eller i trånga utrymmen. Vidare är kvalitetsarbete oerhört viktigt vid tex installationer av el och vatten, vilket i sin tur kan drabba tredje man om det är bristfälligt utfört. Idag finns det därför många lagar, regler och skyldigheter att förhålla sig till.

Hela den här texten är ett meddelande från vår annonsör.

För att underlätta för alla i byggbranschen i sitt arbete med kvalitét, miljö och arbetsmiljöfrågor, lanserar det ledande projektverktyget Bygglet nu ett smidigt paket för att samla allt digitalt. Johan Rönnblad, försäljningschef på Bygglet, ser stora möjligheter med att digitalisera arbetet kring KMA:

– Kunskapen om hur man arbetar med Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö på många mindre bolag är idag bristfällig. Idag ser man ofta att den dokumentation som krävs, sitter ouppdaterad i diverse pärmar, som ingen riktigt har koll på. Genom att istället ha alla projektspecifika dokument tillgängliga direkt i sin mobil, blir det oerhört mycket enklare för alla anställda att ta till sig relevant dokumentation för olika typer av jobb och att se till att den utförs på ett kvalitativt sätt som även säkerställer att företaget följer regler, riktlinjer och lagar för projektet.

Bygglets smarta paket innefattar en handbok och flera KMA-mallar framtagna tillsammans med Certway, som är specialiserade på att ta fram enkla och effektiva ledningssystem. Dessutom finns många digitala mallar för att kunna fylla i t.ex riskbedömningar, skyddsronder, kemikalieförteckning, avvikelserapporter mm. Det finns också styrande och förklarande textdokument som KMA-plan, Arbetsmiljöplan och Policys där förslagstexter finns för användaren att utgå ifrån.

– Även om alla entreprenörer är lite olika och Kvalitets- Miljö- och arbetsmiljöarbetet måste vara anpassat efter företaget och projektets förutsättningar, så har man hjälp av mallar. Då behöver man inte börja med ett blankt papper, säger Sofia Rosenkvist Wittsell, konsult på Certway.

Hon fortsätter:
– Många större bolag kräver att deras underentreprenörer redovisar hur de säkerställer arbetet kring miljö, arbetsmiljö och kvalitet. Många kan uppleva att det är både tidskrävande och krångligt att sätta sig in i. Men om man följer det upplägg som finns inne i Bygglet, så ökar man möjligheten för sitt eget bolag att bli aktuell i olika typer av upphandlingar, samtidigt som man minskar sannolikheten för olika tillbud och arbetsplatsolyckor.

Vill du veta mer? Klicka här!


Källa: Bygglet