Finja Betong lanserar ny lagaprodukt i form av Väggspackel ECO


2022-02-17

Bild: Finja

Nu kommer Väggspackel ECO, en ny inomhusprodukt från Finja Betong och den första av sitt slag i och med dess reducerade koldioxidutsläpp. Spacklet blir en del av företagets lagasortiment och påminner om Laga Vägg, en sedan tidigare befintlig produkt, men har grönare egenskaper då modifierat recept lett till lägre klimatpåverkan. Totalt sett rör det sig om ett minskat CO2e-utsläpp med hela 17 procent jämfört med denna produkt.

Användningsområdet för den nya ECO-produkten är brett då den är avsedd för både uppfyllnad och justering på ett flertal underlag som betong, sten och keramik. Vidare kan spacklet nyttjas som underlag för kakel, tapeter och målning och utgör ett bra val för den som önskar göra ett grönare val av byggmaterial.

– Att vi återigen har lyckats utveckla ett recept som möter de högt satta kriterierna för ECO-linjen är mycket glädjande. Det är ett kontinuerligt och långsiktigt hållbarhetsarbete vi bedriver och att se den gröna ECO-linjen stadigt växa är en stark drivkraft, säger Finja Betongs vice VD Magnus Andersson.


Utökad ECO-linje
Det nya väggspacklet är ytterligare ett tillskott i företagets gröna ECO-linje bestående av klimatpositiva byggprodukter, det vill säga produkter som sammantaget har ett positivt klimatavtryck. För att de ska kunna klassas som klimatpositiva görs omfattande analyser och insatser för att minska de egna utsläppen så långt som möjligt. Därutöver klimatkompenserar företaget för resterande del via ett certifierat energiprojekt i Brasilien verifierat enligt Gold Standard.

Den gröna ECO-linjen består sedan tidigare av en grovbetong, ett murblock samt en golvavjämning. Med nytillkomna Väggspackel ECO utökas den således ytterligare och består nu av fyra skilda produkter vars CO2-belastning Finja Betong har som målsättning att minska med 50 procent på tre år.


Källa: Finja