Varvsbron kan vinna Trafikverkets arkitekturpris


2022-03-02

Den torsdag den 7 april avslöjas det om Varvsbron tar hem priset.
Bild: Lotta Wittinger
Den torsdag den 7 april avslöjas det om Varvsbron tar hem priset.

Under måndagen blev det officiellt. Den nybyggda Varvsbron i Helsingborg är ett av fyra projekt som nomineras till Trafikverkets arkitekturpris 2021. Bron invigdes i slutet av september förra året och är en viktig koppling mellan Oceanhamnen och Helsingborg C.

Trafikverkets arkitekturpris delas ut av Trafikverket vartannat år. Priset ges till en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning som motsvarar höga krav på god arkitektur, långsiktig hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden. Övriga nominerade projekt är Bollnäs resecentrum, Cykelväg Gotland och Spårvägen Lund–ESS. Vinnaren avslöjas på Arkitekturgalan som sänds digitalt torsdag den 7 april.

– Vi är riktigt stolta över nomineringen och själva projektet. Det känns mycket roligt att branschen och kollegorna uppmärksammar Varvsbron och det arbete som ligger bakom. Jag vill passa på och ge stor eloge till alla kollegor och samarbetspartners som bidragit till ett lyckat projekt, säger Marie Holmqvist, avdelningschef för stadsmiljöavdelningen på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborgs stad.


Bakgrund
Varvsbron är ritad av den engelske arkitekten Stephen James för Ramboll. Den är tekniskt avancerat och tog två år att bygga. Den väger 552 ton och är 221,5 meter lång. 88 procent av alla plåtbitar är unikt tillskurna med en unik ritning för varje unik plåtbit. 3000 ståldetaljer med individuell geometri har producerats. Ljuset på bron tänds beroende på solens upp- och nedgång genom ett astrour. Det normala färgtemat på bron är vitt. Vid högtider som till exempel jul och påsk finns det möjlighet att färgsätta bron med olika färgteman. Bron är en viktig länk som gör att gående och cyklister från centrum och Oceanhamnen kan nå bostäder, kontor, tåg, bussar och färjor på någon minut.


Källa: Helsingborgs stad