Dragana lämnade handeln för byggbranschen


2022-05-04

Efter 20 år inom handeln beslutade sig Dragana Carlsson för att göra ett karriärbyte till byggbranschen.
Bild: Privat
Efter 20 år inom handeln beslutade sig Dragana Carlsson för att göra ett karriärbyte till byggbranschen.

Antalet behörigt sökande kvinnor till yrkeshögskolans samhällsbyggnadsutbildningar har fyrdubblats sedan 2014. Förra året var ökningen nio procent.
– Jag vill jobba inom projektering, säger Dragana Carlsson som är en av de kvinnor som sökt sig till yrkeshögskolans byggutbildningar.

Det var pandemin som slutligen fick Dragana Carlsson att efter 20 år i handeln inleda ett karriärbyte. Trots att hon aldrig tidigare arbetat inom byggbranschen valde hon en byggingenjörsutbildning hos Nackademin.
– Det enda jag ångrar är att jag inte gjort det här tidigare. Jag är jättenöjd och trivs bra på utbildningen, säger Dragana Carlsson.

Hon gick en byggteknisk utbildning på gymnasiet och har alltid varit intresserad av hållbart byggande miljöfrågor och hur man kan använda sig av nya material.

Enligt Dragana är ungefär en fjärdedel av de studerande på hennes utbildning kvinnor, betydligt fler än det var på gymnasiet.
– Det är nog många som vill sadla om, men inte riktigt vet hur man ska göra och vad det finns för utbud. Jag tycker yrkeshögskolan kan göra ännu mer för att uppmärksamma att de här utbildningarna är för alla, säger Dragana Carlsson.


Breddad rekrytering
Therese Andersson, teamchef Samhällsbyggnad på yrkeshögskolan Nackademin, berättar att mer än en tredjedel av de studerande på byggutbildningarna hos anordnaren är kvinnor. En av förklaringarna är ett aktivt marknadsföringsarbete, men ibland krävs det även att man anpassar utbildningarna och behörighetskraven.

– Vi kan se att för de utbildningar där vi har tagit bort behörighetskravet så har resultatet blivit väldigt bra, och fler tjejer har sökt sig till den utbildningen. Sen gäller det även att vi erbjuder utbildningar med namn och innehåll som faktiskt attraherar tjejer. Ett exempel är vår utbildning till Byggnadsingenjör inom BIM som i princip är jämställd, säger Therese Andersson på Nackademin.

Hon berättar att många kvinnor som söker Nackademins byggutbildningar har hunnit skaffa sig en lång arbetslivserfarenhet och kanske även skaffa familj innan de kommer på att det är dags att karriärväxla.

– De flesta tjejer väljer inte bygg på gymnasiet, men när man blir äldre kanske man inte är lika styrd av kompisar eller familj på samma sätt och man inspireras av andra kvinnor som intygar att branschen är en bra arbetsplats. Yrkeshögskolan är en bra väg för de som vill byta karriär i livet. Både när det kommer till utbildningslängd och sannolikheten att får jobb, säger Therese Andersson.


Källa: Myndigheten för yrkeshögskolan