Nu startar bygget i hjärtat av Barkarbystaden


2022-05-20

Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman vid pålslaget för kvarter Atlas.
Bild: Frida Forsberg
Kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman vid pålslaget för kvarter Atlas.

Häromdagen var kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman ute på plats och genomförde ett pålslag tillsammans med byggaktörerna OBOS och Åke Sundvall för vad som kommer bli ett viktigt nav i Barkarbystaden, kvarter Atlas.

Atlas planeras för att bli en vital del av Barkarbystaden, med såväl bostäder, kontor, restauranger och caféer samt en helt ny Hemköpbutik. Med sin placering mitt emot den kommande tunnelbanan har kvarteret en central och identitetsbärande funktion i staden.

– Jag ser fram emot att se Kvarter Atlas växa fram till ett livfullt och energifullt kvarter med moderna hållbara bostäder, kontor, restauranger, caféer och en helt ny Hemköpbutik som kommer att förgylla livet för de som väljer att bo, leva och arbeta här, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kvarteret har ritats av DinellJohansson och kommer att Svanenmärkas för att säkerställa att alla miljökrav uppfylls. För de boende kommer en grönskande och rofylld innergård finnas som kontrast till det pulserande stadslivet som omger kvarteret.

– Atlas är ett kvarter vi planerat för i flera år och att nu äntligen påbörja bygget känns fantastiskt roligt. Vi bygger med visionen om att skapa stadens mest omtyckta områden, där människor vill bo och kan utvecklas och att få chansen att göra det i Järfälla kommun för tredje gången är ett fantastiskt uppdrag, säger Hanna Lindskog, vd Åke Sundvall Byggnads.

Av de 150 bostadsrätterna som OBOS och Åke Sundvall samarbetar kring, kommer ett antal kunna köpas med OBOS Deläga – en modell där köparen blir ”sambo” med OBOS genom att till en början äga 50-90 procent av bostaden. Resterande andel samägs med OBOS. Köparen kan därefter stegvis öka sitt ägande, med siktet inställt på att inom tio år äga 100 procent.

– Barkarby har de senaste åren utvecklats till en spännande och attraktiv stad. Samarbetet med Åke Sundvall ger oss möjlighet att uppfylla våra medlemmars bostadsdrömmar. Att vi dessutom kan erbjuda Deläga och därmed sänka trösklarna till det ägda boendet känns väldigt bra, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem.

Den första säljetappen för bostadsrätterna, såväl lägenheter som stadsradhus, kommer ske 31 maj 2022.


Källa: OBOS