Hur mycket är ett människoliv värt?


2022-05-24

Jonas Lagerstedt, försäljningschef på AJM Robotics om exoskelettet.
Bild: Bygglet
Jonas Lagerstedt, försäljningschef på AJM Robotics om exoskelettet.

Bild: Bygglet

Tänk att få arbeta med kroppen utan att slita på den. Ja det kan låta för bra att vara sant, men med ett Exoskelett är det möjligt! På Bygglets event Bygg[R]evolution och i montern på Nordbygg var ett av flera teman just arbets- och belastningsskador med Jonas Lagerstedt, försäljningschef på AJM Robotics om exoskelettet!

Hela den här texten är ett meddelande från en av våra annonsörer.

Det här är ett exoskelett

Bygg[R]evolution är ett kostnadsfritt event som anordnas av projektverktyget Bygglet där aktörer från byggbranschens alla hörn samlas för att diskutera olika trender. I år medverkade bl.a. Jonas från AJM Robotics som diskuterade arbets- och belastningsskador – något som länge förknippats med byggbranschen. Under eventet förklarade han:

– Ett exoskelett är ett yttre kroppsburet skelett som fungerar som en assistent till kroppen. Idag blir många hantverkare tvungna att förpensionera sig för att ex. axlarna är helt slut. Med ett exoskelett kan man förebygga skador så man orkar hela arbetslivet.


Genom att slita på kroppen är du inte hållbar i ditt arbete
– Idag är pensionsåldern runt 65 år, om 20 år kanske den är 75 år. I många branscher ser vi en automatisering med olika typer av robotar för att underlätta arbetet. Men hantverk är ju ett hantverk, det är jättesvårt att få det automatiserat. Hantverkare måste fortfarande handgripligt utföra sitt yrke och då är det kroppen som ska hålla. Då är det inte säkert att man håller i tio extra år.

– Med ett exoskelett avlastas axlarnas muskelanvändning med ungefär 30%. Det gör att du aldrig behöver ligga på rött när du är ute och jobbar, du får chansen att återhämta dig. När du kommer hem från jobbet orkar du leka med barnen, du somnar inte direkt på soffan för att du är kroppsligt slut.


Undvik att komma till sjukskrivning
Problemet är oftast att speciellt den yngre generationen tycker att ”Jag behöver inte det här, jag är stark”. Det kan vara det vanligaste just när man när man pratar med människor mellan 20- och 30 år. Om 25 år tror jag att de kommer undra ”Varför använde jag inte exoskelettet”.

– Som arbetsgivare kan det vara lätt att falla ifrån verksamheten och endast driva sitt företag. Men det är ju människor som står där och det är så vi ska tänka för det är då man bygger företaget framåt. Det är viktigt att se sin personal, gör man inte det så kommer man hamna i bakvattnet så småningom.

– Framförallt så gäller det att arbeta proaktivt, att inte komma till sjukskrivningarna. Genom att pinpointa ”Idag är det 8 timmar slipning av tak, då jobbar vi med exoskelettet”. Då undviker man ju också i förlängningen sjukskrivningar som kostar enorma pengar för företaget.


Bygglet gör skillnad i vardagen för alla hantverkare
– Vi står på tröskeln till “framtiden” och med eventet Bygg[R]evolution vill projektverktyget Bygglet på ytterligare ett sätt bidra till att även små och medelstora hantverkarbolag kan känna sig rustade framåt, säger Katja Widlund, Marknadschef på Bygglet.
Se hela eventet här >


Källa: Bygglet