Stockholmhusen i Rågsved är allmännyttans bästa nyproduktion


2022-05-24

Bild: Gustav Kaiser

Mikaela Ericsson, en av dem som lett projektet hos Stockholmshem.
Bild: Stockholmshem
Mikaela Ericsson, en av dem som lett projektet hos Stockholmshem.

Stockholmshems första Stockholmshus på Hagsätravägen i Rågsved har utsetts till årets bästa nyproduktion. Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta för att hitta och sprida goda exempel på byggande.

Stockholmshem kammade hem segern bland 14 nominerade och tre finalister från hela landet.

– Det är otroligt roligt att Stockholmshusen på Hagsätravägen får den här utmärkelsen bland så många fina byggprojekt inom allmännyttan. Hållbarhet har varit ett ledord för bolaget i hela projektet och de här husen har betydligt lägre klimatavtryck än många andra nyproduktionsprojekt, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

– På Hagsätravägen testar vi ett stort antal mobilitetslösningar för att göra det enklare för våra hyresgäster att resa klimatsmart. För att hantera dagvatten och skyfall har vi satsat på olika hållbara utomhuslösningar, som biologiska erosionsskydd, planteringar och svackdiken med biokol, planteringar i regnbäddar och växtväggar, berättar Ann-Charlotte Karlsson och Mikaela Ericsson som lett projektet hos Stockholmshem.

De hållbara utomhuslösningarna har finansierats genom Stockholmshem egen klimatfond samt av bidrag från Naturvårdsverket.

Med erfarenheterna från Hagsätravägen hoppas Stockholmshem kunna sänka utsläppsvärdena ytterligare och vidareutveckla dagvattenhantering, klimatanpassning, mobilitet och biologisk mångfald i nästa Stockholmshusprojekt, 125 lägenheter på Bjursätravägen i Rågsved.

Juryns motivering:
”För ett mycket genomarbetat projekt ur alla perspektiv. Fin inplacering av byggnaderna i ett gammalt område. Husen samspelar mycket fint med den omgivande naturen. Den yttre planeringen av marken runt husen är väl genomförd och regnvattnet omhändertaget på ett mycket genomtänkt sätt. Innovativt att använda effektiva produktionsmetoder genom industriellt byggande och samtidigt få med en hög grad av detaljering och fin gestaltning. Här finns vad som annars ofta saknas, stor omsorg i detaljer och konstnärlig utsmyckning i bostadshus”.


Källa: Stokholmshem