Byggstart för innehållsrikt stadskvarter i expansiva Barkarbystaden


2022-05-24

Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla genomför ett pålslag tillsammans med Åke Sundvall och OBOS som en symbol för byggstarten av kvarter Atlas i Barkarbystaden.
Bild: Frida Forsberg - WHYMAC
Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla genomför ett pålslag tillsammans med Åke Sundvall och OBOS som en symbol för byggstarten av kvarter Atlas i Barkarbystaden.

Åke Sundvall storsatsar, den här gången i samarbete med OBOS, och bygger för tredje gången i Barkarbystaden. På tisdagen genomförde man tillsammans med Järfälla kommun ett pålslag för Kvarter Atlas, ett stadskvarter med 300 lägenheter, stadsradhus och ett stort kommersiellt innehåll mitt emot Barkarbystadens kommande tunnelbanestation.

Kvarter Atlas omfattar 25 500 kvm BTA och kommer att bidra till ett livskraftigt och sprudlande stadsliv i ett mycket viktigt och strategiskt läge vid Barkarbystadens framtida tunnelbanestation.

Kvarter Atlas ska innehålla:
• 300 bostäder: lägenheter och stadsradhus.
• Livsmedelsbutik.
• 15 lokaler om totalt 3 600 kvm i gatuplan för restauranger, närservice och butiker.
• 1 200 kvm kontorslokaler.

– Åke Sundvall, som är en av våra ankarbyggherrar i Barkarbystaden, är en mycket viktig samarbetspartner för Järfälla. Att de nu väljer att storsatsa och investera i Barkarbystaden för tredje gången visar att vi utvecklar en livskraftig och attraktiv plats för framtiden. Jag ser fram emot att se Kvarter Atlas växa fram till ett livfullt och energifullt kvarter med moderna hållbara bostäder, kontor, restauranger, caféer och en helt ny Hemköpbutik som kommer att förgylla livet för de som väljer att bo, leva och arbeta här, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Kvarteret har ritats av DinellJohansson och kommer att Svanenmärkas. För de boende kommer det att finnas en grönskande och rofylld innergård som kontrast till det pulserande stadslivet som omger kvarteret.

– Atlas är ett kvarter vi planerat för i flera år och att nu äntligen påbörja bygget känns fantastiskt roligt. Vi bygger med visionen om att skapa stadens mest omtyckta områden, där människor vill bo och kan utvecklas och att få chansen att göra det i Järfälla kommun för tredje gången är ett fantastiskt uppdrag, säger Hanna Lindskog, vd Åke Sundvall Byggnads AB.

För bostadsrätterna i kvarteret samarbetar Åke Sundvall med OBOS. Bostadsrätterna kommer att kunna köpas med OBOS Deläga – en ny modell där köparen blir ”sambo” med OBOS genom att till en början äga 50-90 procent av bostaden. Resterande andel samägs med OBOS. Köparen kan därefter stegvis öka sitt ägande, med siktet inställt på att inom tio år äga 100 procent.

– Barkarby har de senaste åren utvecklats till en spännande och attraktiv stad. Samarbetet med Åke Sundvall ger oss möjlighet att uppfylla våra medlemmars bostadsdrömmar. Att vi dessutom kan erbjuda Deläga och därmed sänka trösklarna till det ägda boendet känns väldigt bra, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem.

Första inflyttning i Kvarter Atlas planeras till 2024.


Källa: Järfälla kommun