Vision för framtidens Uppsala C presenteras


2022-05-25

Bild: C.F. Møller Architects

Tisdagen 24 maj presenterades utvecklingsplanen för en ny centralstation i Uppsala som C.F. Møller Architects tagit fram tillsammans med konsultföretaget WSP. Genom en ny utvecklingsplan för Uppsala C ska hjärtat i staden bli en levande mötesplats, och samtidigt en effektiv trafiknod. Planen omfattar en ny tågstation, spårområdet och stadskärnan i anslutning till stationsområdet.

Uppsala växer och allt fler rotar sig i staden, vilket innebär att nya bostäder måste byggas och fler verksamheter måste få plats. Samtidigt är en utökad kapacitet för spårtrafik till området grundläggande för att en välmående och långsiktig stadsutveckling ska bli möjlig. Ostkustbanan behöver två nya spår, kollektivtrafiken måste byggas ut och i centrum för allt detta står Uppsala central.

– Vi är glada och hedrade över att fått möjligheten att bidra till ett av Sveriges mest spännande stadsutvecklingsprojekt i så nära samarbete med kommunens tjänstemän och politiker. Planen utgår från Uppsalas stora värde som Sveriges främsta universitetsstad, och sätter människa och hållbara mobilitetslösningar som cykel i centrum. Att utveckla stationsnära och centrala områden med utgångspunkt i platsen är en av nycklarna för en hållbar stadsutveckling i framtidens storstäder, säger Mårten Leringe, VD och arkitekt på C.F. Møller Architects.

Utvecklingsplanen föreslår en ny stationsbyggnad med kontor, stationsfunktioner, mötesplatser, restauranger och affärer, samt ett nytt modernt cykelgarage för Uppsalas alla pendlare i direkt koppling till spåren. Planen föreslår en mångfald av grönblå lösningar, till exempel återetableras stationsparken som en plats för människa och grönska.

– Vi har haft ett väldigt fint samarbete i projektet där vi på WSP kunnat bidra med flertalet specialistkompetenser i kombination med specifik lokalkännedom och global expertis. Uppsala kommer att fortsätta sin utveckling och tillväxt under kommande år och utvecklingen av Uppsala C kommer att visa på den höga ambition som staden har, en ambition där Uppsala ska vara i framkant inom stadsutveckling och skapa attraktiva och hållbara platser för människor, säger Emelie Arnoldsson, uppdragsansvarig på WSP.

WSP har bland annat bidragit med kompetens inom fastighetsutveckling, kommersiella analyser, trafikplanering och konstruktionsfrågor samt global expertis inom exempelvis överdäckningar.

Arbetet med utvecklingsplanen startade 2019, och hösten 2020 vann C.F. Møller Architects tillsammans med WSP en tilldelning i stadsutvecklingsuppdraget Uppsala C ”Uppsalapaketet”, som är ett samarbete mellan Uppsala kommun, staten och Region Uppsala. I arbetsgruppen har även Jernhusen, Trafikverket och fastighetsutvecklare deltagit. Arbetet med detaljplaner börjar så snart kommunstyrelsen godkänt utvecklingsplanen. Kommunstyrelsen tar beslutet den 15 juni.


Källa: WSP