Nyréns vinnare i arkitekttävlingen om Mittpunkten i Borås stadspark


2022-06-08

Hallbergsbron, Mittpunkten Borås, Tävlingsförslag från Nyréns Arkitektkontor (bilden är en illustration).
Bild: Nyréns Arkitektkontor
Hallbergsbron, Mittpunkten Borås, Tävlingsförslag från Nyréns Arkitektkontor (bilden är en illustration).

Nyréns Arkitektkontor vinner med sitt förslag VISKning arkitekttävlingen om gestaltning av Mittpunkten i Borås stadspark i god konkurrens med 28 andra tävlingsbidrag.

Clara Eckersten och Tobias Pehrsson, landskapsarkitekter på Nyréns, har ansvarat för tävlingen. I teamet ingick även Marta Wännman, Bengt Isling, Andreu Taberner och Lina Andersson.

– Vi är jättestolta över att ha vunnit tävlingen om Mittpunkten i Borås. Vi kände tidigt i processen att det här är en tävling som passar perfekt för oss. Stadsparken har en viktig historia men har under en lång tid utvecklats utan en tydlig riktning. Vi har arbetat med att lyfta fram parkens kvalitéer och återskapat ett vardagsrum värdigt Borås.

– I vårt förslag ges parkens bortglömda kvaliteter nytt liv genom små tillägg och nya kopplingar. Vi aktiverar vattenrummet och på de tre kullarna adderas nya målpunkter. Allt binds samman av de två upplevelsestråken som också kopplar parken mot resten av Borås, beskriver Clara Eckersten, landskapsarkitekt på Nyréns.


Ur juryns motivering av Nyréns tävlingsförslag "VISKning":
VISKning är ett välarbetat och gediget förslag med många fina detaljer. Konceptet tar fasta på Borås textilindustri och utformningen visar hur delar av parken som varit gömda och glömda kan utvecklas med hjälp av subtila tillägg.


– Förslaget är lågmält men med smarta inslag. Bland annat en ny trappa från platsen vid Hallbergsbron och en förbättring av själva Hallbergsbron, säger Anton Spets, juryns ordförande och stadsträdgårdsmästare i Borås.

Tävlingens syfte var att ta fram ett förslag för hur Viskans park kan komma att gestaltas när den ska passerar genom Stadsparken och hur Pulsenkvarteret binds samman med centrum. Tävlingen, som arrangerades i samarbete med Sveriges Arkitekter, utlystes hösten 2021. Tävlingen skedde i två steg. Totalt lämnades 29 förslag in i steg 1 och sedan gick tre förslag, CF Möller, WSP och Nyréns, vidare till steg 2.


Källa: Nyréns Arkitektkontor