Nytt äldreboende byggs i Ronneby


2022-07-11

Huvudentré till Villa Hoby.
Bild: Vardaga
Huvudentré till Villa Hoby.

Ett nytt äldreboende med 50 lägenheter och en generös utemiljö ska byggas i Bräkne-Hoby i Ronneby. Namnet för det nya boendet blir Vardaga Villa Hoby.

Vardaga Villa Hoby ska det nya äldreboendet i Bräkne-Hoby heta. Boendet kommer att bestå av 50 lägenheter och ska ha mat och trädgård som inriktning. Därför är utemiljön generös med odlingsmöjligheter, växthus och utegym. Det kommer också bli ett utekök med grill.

– Det känns spännande att vi får vårt första äldreboende i Ronneby! Vi ska erbjuda vård och omsorg av högsta klass till kommuninvånarna om två år när vi flyttar in i det planerade Villa Hoby, säger Ida Ek, Vardaga regionchef Syd. Jag ser fram emot att samarbeta med kommunen om den välfärdsutmaning som ligger framför oss.

Inomhus kommer det finnas en festsal och lokal för hår- och fotvård. Balkong eller uteplats kommer att byggas till varje avdelning och i anslutning till festsalen kommer en stor terrass att finnas.

– Jag är glad över att fina Villa Hoby ska byggas för att vi ska kunna erbjuda våra medborgare och seniorer ett högkvalitativt modernt boende, säger Sara Blixt, ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden i Ronneby. Detta blir ett fint komplement till våra befintliga boenden.

Äldreboendet utrustas med solceller på taket och man kommer också utforska möjligheterna till installation av ytterligare grön teknik för att säkerställa ett lågt klimatavtryck och låga driftkostnader. Hyresvärd är samhällsfastighetsägaren Altura som utvecklar äldreboendet tillsammans med Drevviken.

– Altura har varit delaktiga från start och lagt fokus och omsorg på sociala ytor, en inbjudande utemiljö och fina materialval. Resultatet är ett äldreboende som möter behoven hos både boende och personal, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef på Altura.

Planerad byggstart är under fjärde kvartalet 2022 och inflyttning beräknas ske hösten 2024.


Källa: Vardaga