Kan fossilfria byggmaskiner såsom hybridgeneratorer även vara ekonomiskt lönsamma?


2022-06-22

Bild: Satema

”Gröna” generatoraggregat, med batterilagring, har uppenbara miljö- och driftsfördelar men kan de även bli ekonomiskt lönsamma?

Hela denna text är ett meddelande från en av våra annonsörer.

Det hävdas ofta att det är svårt att hitta en affärsmodell som är ekonomiskt lönsam för fossilfria byggmaskiner. Den här artikeln tittar på de möjligheter som ges och hittar de svar och argument som krävs för att få affärsmodellen att bli intressant.

I huvudsak är en hybridgenerator, en generator med stora batterier som sitter mellan en HVO 100 dieselmotor/generator och kraftuttaget. Vid tider med låg belastning stöder batteriet effektbehovet från sin lagrade energi via en inverter. När batteriet är urladdat eller när belastningen ”peakar” slår den automatiskt på motor/generatorn för att tillgodo se det större effektbehovet.

Hybridgeneratorn har ett högre inköpspris, det är en realitet. Men är totalkostnaden högre? Nej, i studier med verkliga applikationer kan det påvisas att återbetalningstiden på den högre inköpspriset är förbluffande kort. Tillverkare av dessa produkter kan visa på minskningar av bränsle och utsläpp på upp till 80 procent vid verkliga applikationer. Det ekonomiska utfallet med minskade bränslekostnader innebär att totalkostnaden blir lägre än en konventionell dieselgenerator.

Det högre inköpspriset orsaker ändå problem framför allt då kunden är ett uthyrningsföretag. Den högre hyreskostnaden innebär att uthyrningsföretagen måste göra ett säljarbete med att förklara de ekonomiska fakta om kraftiga bränslebesparingar och minskat servicebehov som hybridgeneratorn innebär utöver de miljövinster som görs med minskade koldioxidutsläpp och lägre ljudnivåer för både personal och närmiljö.


12 argument för den fossilfria generatorn till byggarbetsplatsen
1. De kraftiga besparingar som görs med lägre bränsleförbrukning betalar för det högre inköpspriset!
2. Omställningen till det fossilfria samhället är en megatrend som kommer att genomföras. Låt det även bli en del av er affärsplan! FN:s Global Climate Compact har över 15 000 medlemmar och växer snabbt. I organisationen ingår bland annat bolagen Skanska, NCC, PEAB, Veidekke och Svevia. Allt fler regioner och kommuner i Sverige har färdplaner mot ett fossilfritt samhälle. Tillse att ditt företag har produkterna som kommer eftersökas!
3. Hybridgeneratorn har väsentligt lägre servicekostnader.
4. Begagnat värdet kommer vara utmärkt då marknaden kommer fasa ut och inte tillåta generatorer med fossila bränslen.
5. Livslängden på din generator ökar eftersom den kommer att köras färre timmar.
6. Problem med oförbränt bränsle pga låg arbetstemperatur förhindras!
7. Batteriet levererar oavbruten strömförsörjning för kritiska applikationer. Batteriet levererar effekt omedelbart!
8. Kraften som tillhandahålls vid ren batteridrift är helt tyst.
9. Förbättrad arbetsmiljö med låga utsläpp.
10. Genom att erbjuda produkter med batterilagring kan kunden kapa effekttoppar och göra besparingar med lägre installerad effekt på byggarbetsplatsen!
11. Låga koldioxidutsläpp är ett säljargument för framtidens byggarbetsplats.
12. Använd hybridgeneratorn som powerbank om byggarbetsplatsen har installerade solceller.


Källa: Satema