Första fastighetsbolaget att säkra sin fossilfria el med timmatchning


2022-07-27

Michael Eskils, hållbarhetschef på AMF Fastigheter.
Bild: Vattenfall
Michael Eskils, hållbarhetschef på AMF Fastigheter.

Vattenfall och AMF Fastigheter har inlett ett samarbete för att testa den digitala lösningen 24/7-matchning i ett pilotprojekt. Lösningen gör det möjligt att spåra el från sol, vind och vatten timme för timme.

Allt fler företag vill ha 100 procent fossilfri el och intresset för att kunna spåra elen på ett tillförlitligt sätt växer. Nu inleder Vattenfall och AMF Fastigheter ett samarbete för att testa lösningen 24/7-matchning. Lösningen kopplar ihop data från energiproduktionen med data från smarta elmätare som mäter förbrukningen timme för timme i en fastighet i AMF Fastigheters kvarter Mood district i Stockholm city.

– Vattenfall har ett tydligt mål att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation. Att AMF Fastigheter som första fastighetsbolag nu väljer att införa 24/7-matchning visar att de är i framkant och ser möjligheterna med mer detaljerad information om energianvändningen. Det är bra att kunderna ställer krav och att vi kan leverera på detta, en väldigt positiv utveckling, säger Matts Wesslén, chef Vattenfall Företagsförsäljning.

I dag använder AMF Fastigheter förnybar klimatneutral el från vind baserat på årsanvändning, genom så kallade ursprungsgarantier. Nu kommer AMF Fastigheter att ha 24 timmars matchning av sin förbrukning med valda energikällor, varje dag och varje timme.

– För att vi ska nå våra högt ställda klimatmål behöver vi tänka nytt och hitta innovativa lösningar, tillsammans med våra hyresgäster och andra samarbetspartners. Det här möjliggör en ny nivå av transparens där vi, med Vattenfalls hjälp, kan säkerställa och visa att vår elanvändning faktiskt är 100 procent förnybar, varje timme. Det känns extra kul att få testa den här tekniken som Sveriges första fastighetsbolag, säger Michael Eskils, hållbarhetschef på AMF Fastigheter.

24/7-matchning bygger på en lösning med IT och fossilfri el som togs fram 2019 av Vattenfall och Microsoft.


Källa: Vattenfall