Coronaeffekten är borta
– bygglov tillbaka på normal nivå


2022-08-04

Under de första sex månaderna har det kommit in totalt 994 ärenden till bygglovavdelningen i Kungsbacka. Det är ungefär 150 färre ärenden jämfört med samma period förra året.
Bild: Kungsbacka kommun
Under de första sex månaderna har det kommit in totalt 994 ärenden till bygglovavdelningen i Kungsbacka. Det är ungefär 150 färre ärenden jämfört med samma period förra året.

Under de första sex månaderna har det kommit in totalt 994 ärenden till bygglovavdelningen i Kungsbacka. Det är ungefär 150 färre ärenden jämfört med samma period förra året. Just nu ser inflödet av ärenden på bygglov ut som det var innan coronapandemin.

Under pandemin var det väldigt många som ville bygga i Kungsbacka kommun. Det innebar att det kom in extra många bygglovsansökningar när många invånare spenderade mycket tid hemma. Men nu ser bygglovsavdelningen en minskning av antal ärenden.

– Vi är nere på samma ärendenivåer som det var 2019 innan pandemin. Det är färre ärenden inom alla kategorier, även attefallshus som det var väldigt populärt att bygga under pandemin. Just nu ligger vi bra till, har korta handläggningstider och ger snabb service till våra kunder. Det är så vi vill jobba, säger Hanna Ståhl, verksamhetschef för bygglovavdelningen i Kungsbacka kommun.


Kortat handläggningstiderna
Kommunen har tidigare berättat att bygglovsavdelningen har jobbat i kapp och även kortat handläggningstiderna. Nu tar det ungefär fem veckor från att alla handlingar är inne tills bygglovet är klart. Förra året var motsvarande siffra över tio veckor. Allra snabbast går det att få beslut om sitt attefallshus, attefallstillbyggnad eller sin eldstad. För de ärendena tar det bara några dagar från att man lämnat in alla handlingar.


Källa: Kungsbacka kommun