Energiförvaltning hos Riksbyggens Brf-kunder kan spara 1 000 000 MWh


2022-09-02

Bild: Riksbyggen

Varje dag kommer rapporter om energikrisen men tekniken som kan göra en stor skillnad finns redan. Upp till 1 000 000 MWh skulle kunna sparas om alla Riksbyggens cirka 4 400 bostadsrättskunder började använda energiförvaltning. Det motsvarar ungefär lika mycket energi som alla flerbostadshusen i Uppsala län använder på ett år. Bland annat kan AI-teknik användas för att minska värmekostnaden.

– Riksbyggen satsar nu stort på att underlätta för bostadsrättsföreningar att både minska sin klimatpåverkan och sina kostnader, detta är en win-win. Med tanke på det rådande läget med ökande energipriser är detta ett högprioriterat område hos oss, säger Mari-Louise Persson, miljö- och energichef på Riksbyggen.

Riksbyggen har utbildat cirka 500 medarbetare över hela landet i tjänsten Energiförvaltning. Riksbyggens tjänst Energiförvaltning består av tre delar, energiutredning, energiförvaltning och genomförande av energiinvesteringar.

– Energiutredningen ger kunden ett gediget beslutsunderlag på fastighetens energistatus och vilka investeringar som är lämpliga att genomföra. Den innehåller även en 5-årsbudget som visar hur dessa investeringar påverkar kundens resultat- och balansräkning i positiv riktning, berättar Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen.


Energianvändningen minskar med mellan 20-50 procent
Tjänsten energiförvaltning innebär att en energiingenjör analyserar och optimerar fastigheten vilket leder till att fastighetens energianvändning blir så låg som möjligt.

– Den potentiella energibesparingen för de 200 kunder vi hittills har identifierat är 100 000 000 kWh per/år. Vilket motsvarar ungefär energianvändningen för drygt 6000 villor, berättar Göran Danling

Lägre energianvändning ger också lägre kostnader. Den kostnad som de identifierade kunderna kan spara varierar från ca 100 000 kr/år upp till 2 000 000 kr/år beroende på storlek och energianvändning.


Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik
En del i energiförvaltning kan vara att införa den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7. Värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning.

– Med Värmeoptimering 24/7 är Riksbyggen uppkopplade mot fastigheten dygnet runt, året runt. Är varmare väder i sikte så minskas värmetillförseln redan innan solen börjar värma upp huset, säger Göran Danling.


Källa: Riksbyggen