Peab bygger ny förskola i Vårgårda


2022-09-22

Bild: Liljewall arkitekter

Snart sätter Peab spaden i marken för ännu en förskola enligt sitt förskolekoncept. Den här gången är det Vårgårda kommun som gett Peab uppdraget att bygga en ny förskola med plats för 144 barn.

Till skolstarten 2024 förväntas barnen välkomnas till sin nya förskola i Vårgårda med åtta avdelningar. Det är inte första gången Peab samarbetar med Vårgårda kommun. 2020 färdigställdes Lindbladskolan och sedan tidigare har Peab även byggt Algutstorps förskola i kommunen.

– Det känns väldigt kul att återigen få förtroendet att jobba tillsammans med Vårgårda kommun. Våra konceptförskolor bygger på färdiga moduler som anpassas beroende på vilka behov kommunen har och hur den specifika tomten ser ut. Materialet och hantverket har valts med stor omsorg för att förskolan ska hålla i många år med minsta möjliga påverkan på vårt klimat, säger Stefan Lindvert, arbetschef på Peab.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har sedan tidigare beslutat att låta Peab stå som en av de utvalda huvudleverantörerna av konceptförskolor i Sverige. Förskolan i Vårgårda är den första att avropas i Västra Götalands län. Peabs förskolekoncept bygger på moduler som skräddarsys för verksamhetens behov. I centrum sätts alltid ett nav, modulen som blir verksamhetens hjärta. Utifrån den modulen kan valfritt antal ytterligare enheter kopplas på, till exempel storkök, samlingsrum eller förråd. Förskolorna har dessutom en mycket låg energiförbrukning, vilket är positivt både för klimatet och för kommunens ekonomi.

– Det känns väldigt bra att vi snart kan erbjuda barn och personal en ny förskola med ändamålsenliga lokaler att vistas i på den plats där Björkhyddans förskola finns idag. Vi ser också mycket fram emot samarbetet med Peab som har börjat väldigt bra, säger Susanna Andersson, fastighetschef på Vårgårda kommun.


Källa: Peab