16 förslag på reformer för att snabba upp tiden från idé till bygglov


2022-11-14

I början av november lanserade Initiativet Bygg i Tid en reformagenda med 16 skarpa förslag för att påskynda byggandet av bostäder. Det handlar både om att se över befintlig lagstiftning och förordningar, men också om att effektivisera berörda myndigheters arbetssätt och främja en ökad samverkan.

– Idag tar det i snitt fem år från att en planprocess inleds till dess att ett första spadtag kan tas. Det bromsar upp bostadsbyggandet och påverkar hela samhällsutvecklingen. Det vill vi ändra på, säger Initiativets ordförande Nancy Mattsson, projektutvecklingschef JM.

Tillsammans med ett antal experter och branschaktörer har Initiativet arbetat fram 16 konkreta förslag till områden att reformera. Några av hörnpelarna i reformagendan är.

• Bostadsbyggande behöver betraktas som ett angeläget samhällsintresse och därför ges en större tyngd i avvägningar mot andra samhällsintressen som exempelvis strandskydd, riksintresse och artskydd. Det handlar främst om att åstadkomma en bättre samordning mellan plan- och bygglagen och miljöbalken.

• Tillämpningen av regelverk behöver förtydligas inom områden som utbyggnad av allmän plats i exploateringsavtal, och upphandling och återvinning av moms knutet till detta.

• Det behöver också skapas vidareutbildningar med inriktning på stadsbyggande och myndighetsutövning – riktat till kommunala detaljplanehandläggare, men också till tjänstemän på länsstyrelserna och branschens projektledare.

• Reformagendan innehåller även förslag kring områden som införande av ett nationellt ärendehanteringssystem, effektivisering av lantmäteriförrättningar, förtydligande av Länsstyrelsens ansvar för bostadsförsörjningen samt kommunernas debitering av plankostnader.

Under arbetet med reformförslagen har, i kartläggning och intervjuer, bilden stärkts av att utredningsbördan i planärenden ökat väsentligt under senare år. Såväl målkonflikter i lagstiftningen som intressekonflikter mellan olika aktörer driver fram allt fler och alltmer komplicerade utredningar. Det är numera inte ovanligt att en genomsnittlig planprocess inbegriper 20-30 utredningar inom olika sakområden.

– Vi arbetar ständigt för att effektivisera våra egna processer mot ett hållbart och långsiktigt resultat. En dialog mellan oss samhällsutvecklare, bostadsmarknaden och beslutsfattande organ är avgörande för att möta de krav och förväntningar som bör kunna ställas på oss. K-Fastigheter har ett evighetsperspektiv i det vi gör och att genom Initiativet Bygg i Tid kunna bidra till kortare ledtider inom plan- och bygglovsprocesser ser vi som en självklarhet, säger Åsa Fredin, Affärsområdeschef Projektutveckling på K-Fastigheter.


Källa: K-Fastigheter